Swadharmaning Para Yowana Ngarepin Era Global - Suwija, I Nyoman (Bali Post, 2014)
Kawéntenan jagaté mangkin sampun kadi aor tan patepi, sané ketah kabaos era kesejagatan utawi éra global. Ngarepin éra global, nénten pisan dados ngléwa, patut nganutin ajahan agni brata, madué semangat kadi agni murub (bagaikan api yang berkobar). Sareng sami patut semangat, nincapang kawikanan (pengetahuan) miwah kawagedan (keterampilan). Sasampun wikan tur waged, patut sayaga “ramé ing gawé sepi ing pamerih” utawi Kerja keras, kerja cerdas, miwah kerja iklas. Mangkin sapunapi antuk mangda dados anak wikan? Majanten patut sayaga nincapang kaonengan ngwacén. Duaning wénten slogan jagat, Buku adalah gudangnya ilmu, membaca adalah kuncinya. Para yowana sami, mangda setata numbuhang pikayunan becik, seneng ngwacén, ngulik-ngulik sastra aji, duaning sastra makasuluh ikang praba. Tetujonnyané, mangda prasida manados generasi sané inggil. Manut Bapak SBY, generasi inggil inggih punika generasi sané imbang intelektualitas miwah moralitasnyané. Becik aji kaweruhané, taler madué budi satwam utawi parisolah sané luih utama. Yéning dados anak wikan nénten maweweh wicaksana utawi jujur, majanten nénten pacang mawiguna. Akéh anak wikan ring jagaté, nanging sané wicaksana utawi jujur kantun arang pisan. Yéning meled dados anak wikan, patut masuluh ring sastra aji, yéning meled dados anak wicaksana, patut masuluh ring ajahan agama.