Ngwangun Pendidikan Karakter Mabasis Kearifan Lokal - Suwija, I Nyoman (Bali Post, 2013)
Sakadi kawikanin sareng sami, jagaté mangkin ketah kabaos éra global. Ri kalaning ngarepin aab éra global puniki kaperluang jadma-jadma pawangunan sané wikan, pradnyan, wagmi (kompeten), sadudarma (bermoral), cumager, umandel, sané kabaos generasi inggil (unggul). Nyiagayang jadma pawangunan kadi punika, swadharmaning widang pendidikan sané pinih mautama, inggian pendidikan formal miwah pendidikan kulawarga. Ungkuran puniki, pidabdab widang pendidikané kantun banget kasumeniain antuk parajanané, riantuk pakibeh miwah wicara ring widang pendidikan kantun akéh pisan, sakadi panglaksanan Ujian Nasional warsané puniki sané kalintang kaon. Akéhnyané gatra indik pejabaté maparilaksana korup miwah keni kasus suap, taler pinaka cihna kaonnyané andil utawi pikolih widang pendidikan jagat druéné. Punika sané mawinan metu saluiring krisis, inggian krisis moral, krisis ekonomi, krisis kepercayaan miwah krisis multidimensional. Napi minab sané patut laksanayang utawi sapunapi antuk midabdabin mangda jagaté mawali degdeg rahayu?