Tuntunan Karakter Wangsa “Cerita I Lubdhaka” - Suwija, I Nyoman (Bali Post, 2014)
Titiang naenan miragi, kocap kruna lubdhaka mateges juru boros utawi ‘pemburu’. Manut kadi satuané, kamulan I Lubdhaka maderbé swagina pinaka juru boros ‘pemburu’. Napi sané kaburu? I Lubdhaka morosin buron ‘binatang’. Buroné punika wantah sato. Sang maraga pawiku maosang, kocap sato masuksma satwa utawi budhi satwam. Duaning asapunika, luhur pisan nilai filsafatnyané. Iraga sareng sami kadi I Lubdhaka sané patut sarahina nincapang kasujatian angga, morosin sato, morosin budi satwam mangda sayan prasida ngaonang budhi rajas miwah tamasé ring angga druéné soang-soang. Manut wirasan pendidikan karakter, silih tinunggilnyané wénten pilar olah hati. Budi satwam kabaos pinaka pabuatan olah hati sané pacang nedunang jadma susatya, wicaksana, utawi jujur. Anaké sané prasida ngeret indria saha ngaonang budi rajas miwah tamasnyané pacang manados jadma sané jujur. Duaning asapunika, ngiring buru budisatwam punika anggén mecikin angga, anggén mecikin lembaga, taler anggén mecikin jagat druéné. Sampunang morosin kekuasaan kémanten, taler sampunang bes banget morosin artabrana kémanten.