Prehod kovin iz tal v tkiva izbranih vrst prostoživečih živali : primer Velikega Vrha - Al Sayegh-Petkovšek, Samar; Kopušar, Nataša; Pokorny, Boštjan; Tome, Davorin; Kryštufek, Boris (Gozdarski inštitut Slovenije, založba Silva Slovenica, Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, 2018)
V raziskavi smo analizirali prenos kovin iz gozdnih in travniških tal v male sesalce (rumenogrla miš, gozdna in poljska voluharica), veliko sinico in lisico, ki živijo na območju Velikega Vrha. Hkrati smo ocenili tveganje za te organizme na podlagi primerjave določenih vsebnosti v rastlinskih in živalskih tkivih s kritičnimi ter dopustnimi vsebnostmi in izračunom kvocienta tveganja (HQ) na podlagi vnosa kovin s prehrano. Izjema je bila velika sinica, ki smo jo pri izračunu HQ nadomestili s kosom, ki se pogosto prehranjuje z deževniki. Ugotovili smo, da so gozdni in travniški ekosistemi na območju Velikega Vrha, ki je bil zlasti v preteklosti izpostavljen velikim izpustom iz Termoelektrarne Šoštanj, zmerno obremenjeni s Pb (gozdna tla, živalska tkiva), Hg (gozdna tla, živalska tkiva) in Cd (travniška tla, korenine trav, detelj in zeli). Vendar tveganja za prostoživeče živali (navadna lisica, rumenogrla miš, poljska in gozdna voluharica) in deževnike nismo ugotovili, saj so bile določene vsebnosti Hg, Pb in Cd nižje od kritičnih (mali sesalci, lisica) oziroma letalnih (smrtnih) vsebnosti (deževniki). Obstaja pa verjetnost za tveganje zaradi vnosa Hg v lisico prek gozdne voluharice in zaradi vnosa Pb v kosa prek deževnikov, vendar samo v primeru, če bi ta prehranska vira sestavljala vsaj polovico diete omenjenih organizmov. We studied transfer of metals from soil to tissues of selected free-living animals: small mammals (Myodes glareolus, Microtus arvalis, Apodemus flavicollis), Parus major and red fox (Vulpes vulpes), inhabiting Veliki Vrh, Slovenia. At the same time, we assessed the risk for these organisms on the basis of comparison with metal levels in plant and animal tissues to effect concentrations for liver, critical levels of metals, defined in Slovene legislation and Hazard Quotient calculation. The exception was Parus major. This passerine bird was replaced with Turdus merula which feeds on earthworms. Our results show that meadow and forest ecosystems at Veliki Vrh, which was exposed (especially in ...