Poročilo o obročkanju ptic v Sloveniji v letu 2016 in pojavljanje mušje listnice Phylloscopus inornatus v 25 letih v Sloveniji - Vrezec, Al; Fekonja, Dare (Acrocephalus, 2017)
V okviru obročkovalne dejavnosti v Sloveniji smo v letu 2016 zbrali podatke o 176 vrstah ptic. Obročkali smo 65.711 ptic 165 vrst, zabeležili 148 domačih, 245 tujih in 1840 lokalnih najdb. Največ je bilo obročkanih črnoglavk Sylvia atricapilla, med mladiči v gnezdu pa so prevladovale velike sinice Parus major, poljski vrabci Passer montanus in bele štorklje Ciconia ciconia. Med domačimi in tujimi najdbami so prevladovale najdbe na osnovi branja barvno obročkanih ptic, zlasti rečnih galebov Chroicocephalus ridibundus, labodov grbcev Cygnus olor in navadnih čiger Sterna hirundo. Med lokalnimi najdbami so prevladovale najdbe velikih sinic in čižkov Spinus spinus. Med redkimi vrstami so bili v letu 2016 obročkani dve mušji listnici Phylloscopus inornatus, plevelna trstnica Acrocephalus agricola, mali strnad Emberiza pusilla in pojoči samec črnoglavega strnada Emberiza melanocephala, ki je v Sloveniji leta 2016 verjetno tudi gnezdil. Število ujetih mušjih listnic se v zadnjih 25 letih sicer povečuje, a vrsta je v Sloveniji še vedno redek in nereden gost na jesenski selitvi. In 2016, data on 176 bird species were gathered during bird ringing activities in Slovenia. A total of 65,711 birds of 165 different species were ringed. Furthermore, 148 recoveries of birds ringed in Slovenia and found abroad, 245 foreign recoveries in Slovenia and 1840 local recoveries were made. The most frequently ringed species was the Blackcap Sylvia atricapilla. Among the ringed nestlings, Great Tits Parus major, Tree Sparrows Passer montanus and White Storks Ciconia ciconia predominated. Considering recoveries of birds ringed or found abroad, the most frequent were finds based on colour rings, especially of Black-headed Gulls Chroicocephalus ridibundus, Mute Swans Cygnus olor and Common Terns Sterna hirundo. As far as local recoveries are concerned, most data were collected for Great Tit and Siskin Spinus spinus. Among rare species, two Yellow-browed Warblers Phylloscopus inornatus were ringed, one Paddyfield Warbler Acrocephalus ...