Arktiset erityispiirteet - Majuri Karoliina; Ronkainen Mari; Sarkkinen Sirja; Timonen Maarit; KOMIO Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö
Arktiset erityispiirteet oppimateriaali sisältää kolme erillistä osiota, jotka ovat Biotalous- tulevaisuuden tuotantosuunta, Porotalouden sopeutuminen ilmastonmuutokseen ja Pölyttäjävarmuuden säilyttäminen sekä mehiläistarhaus arktisissa ilmasto-oloissa. Harvaan asutulla ja ilmasto-olosuhteiltaan ankaralla alueella pienyrittäjyys, joka perustuu luonnon raaka-aineisiin ja tuotantoon on ollut ikiaikaisesti paikalliset ihmiset hengissä pitävä voima. Lapissa on vielä puhdasta luontoa, ilmaa ja vettä kerätä ja kasvattaa luonnontuotteita, kalastaa, metsästää ja jatkojalostaa niistä luksus-tason tuotteita niitä arvostaville ja maksukykyisille asiakkaille. Arktisiin erityispiirteisiin Lapissa voidaan siis lukea mm. arktinen mehiläis- ja porotalous sekä keruutuotteet. Niiden hyödyntämisen mahdollistaa alueella tapahtuva metsätalous, joka on samalla arktisen biotalouden raaka-ainelähde, sekä koko Lapin alueellisen kiertotalouden suuri moottori yhdessä kaivosteollisuuden kanssa lukuisine tuotannosta syntyvine sivuvirtoineen ja uusine biotaloustuotteineen ja palveluineen. Materiaali on tuotettu KOMIO-hankkeessa (Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö), joka on osa maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni - ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Rahoittajana on maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen toteuttajina ovat Seinäjoen, Lapin, Hämeen, Jyväskylän, Savonia, Kaakkois-Suomen, Karelia ja Oulun ammattikorkeakoulu sekä Yrkeshögskolan Novia.