Meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA) u Hrvatskoj - Budimir, Ana; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska; Bošnjak, Zrinka; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska; Kalenić, Smilja; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska (University Hospital for Infectious Diseases 'Dr. Fran Mihaljević' Zagreb and the Croatian Society for Infectious Diseases of the Croatian Medical Association, 2012)
Staphylococcus aureus predstavlja jednog od najzastupnijih mikroorganizama u čovjeka, koji ga moće kolonizirati (kliconoštvo), ali, u određenim uvjetima, izazvati vrlo teške infekcije. Staphylococcus aureus rezistentan na meticilin zauzima značajno mjesto u modernoj mikrobiologiji i postupcima kontrole infekcija. Procjenjuje se da broj infekcija koje uzrokuje MRSA iznosi 171 200 godišnje, u zemljama Europske unije, Islandu i Norveškoj. Taj broj predstavlja 44% svih infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u već spomenutim zemljama. Teret MRSA kolonizacije i infekcije nedavno se prenio i na druge ekološke niše, od onih od prije poznatih tako da danas postoje MRSA izolati u izvanbolničkoj populaciji (CA MRSA) te u uzorcima domaćih životinja (LA MRSA). Novosti su prisutne i u genetskoj podlozi meticilinske rezistencije. Naime, nedavno je otkriven i mecC-novootkriveni homolog mecA, ali je homologija između ta dva elementa relativno mala pa molekularni testovi za detekciju mecA, ne otkrivaju mecC. Izraziti trend smanjenja prevalencije MRSA u različitim europskim zemljama, i u Hrvatskoj javlja se kao rezultat dugogodišnje politike mulitfaktorijalnog pristupa kontroli bolničkih infekcija i jačanja kampanja za higijenu ruku. Staphylococcus aureus is one of the most common microorganisms in humans that can colonize (carriage) multiple body sites, but in certain circumstances, also cause very severe infections. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus plays an important role in modern microbiology and infection control procedures. It is estimated that the number of infections caused by MRSA is 171,200 per year in the European Union, Iceland and Norway. This number represents 44% of all infections associated with health care in these countries. The burden of MRSA colonization and infection has recently been transferred to other ecological niches, from those well-known, so that today there are MRSA isolates among outpatient population (community acquired MRSA) and in samples from domestic animals (livestock-associated MRSA). New developments have been recorded in the genetic background of methicillin resistance. In fact, a novel mecAhomologue designated mecC was recently discovered, but since the homology between these two elements is relatively small, molecular tests for detection of mecAdo not detect mecC. Adistinct trend of decreasing prevalence of MRSAin different European countries and in Croatia occurs as a result of longtime policy of multifactorial approach to hospital infection control and intensifying campaigns for hand hygiene.