Industrijska baština u nastavi povijesti - Marinović, Marijana (Croatian Historical Society, 2012)
U radu se opisuju razlozi nastanka industrijske arheologije, kao i njenog prihvaćanja kao posebne znanstvene discipline. Industrijska arheologija je interdisciplinarna znanost koja proučava sve vrste povijesnih izvora: dokumente, artefakte, ljudska naselja kao i prirodne i gradske krajobraze stvorene za industriju ili od nje. Industrijska arheologija služi se takvim metodama istraživanja koje su najpogodnije za povećano razumijevanje naše industrijske prošlosti i sadašnjosti. Industrijsko nasljeđe se sastoji od ostataka industrijske kulture koja ima povijesnu, tehnološku, društvenu, arhitektonsku i znanstvenu vrijednost. Posebna pozornost u radu posvećena je uključivanju industrijske baštine u nastavni program povijesti u osnovnim i srednjim školama. Obrađene teme omogućuju nastavnicima povijesti da u okvirima izborne nastave, pa i slobodnih aktivnosti, prema lokalnim mogućnostima i uvjetima rada škole, sami osmisle metodički pristup i izrade nastavni program i program aktivnosti kojim će pobuditi interes učenika za očuvanje industrijske baštine kao i za razvoj njihove svijesti o važnosti njena očuvanja.