KOLIKO I KAKO SU PSIHOLOZI ZASTUPLJENI U HRVATSKIM MEDIJIMA? - Sindik, Joško; Anthropology Institute, Zagreb, Croatia; Pavlović, Milena; Polyclinic „Glavić“, Dubrovnik, Croatia; Krile, Katarina; Croatian Employment Service, Dubrovnik, Croatia; Prizmić, Anita; General Hospital Dubrovnik, Dubrovnik, Croatia (Croatian Communication Association, 2012)
Uvidom u medijske sadržaje, može se zamijetiti razmjerno česta zastupljenost psihologijskih sadržaja, bilo posredstvom direktnog gostovanja psihologa u medijima ili pak tema koje se na ovaj ili onaj način elaboriraju. Tema ovog istraživanja provedenog na prigodnom uzorku ispitanika bila je ispitati kako sami psiholozi vide zastupljenost psihologije u različitim vrstama medija, u komparaciji s nepsiholozima. Potom, ispitano je u kojoj mjeri psiholozi sudjeluju na našim medijskim prostorima, i koliko su zadovoljni suradnjom s medijima. Za istraživanje su korištena dva upitnika, jedan namijenjen psiholozima a drugi nepsiholozima. Psiholozi i nepsiholozi se statistički značajno razlikuju u percepcijama zastupljenosti psihologije u različitim vrstama medija, ali ne i percepcijama zastupljenosti na pojedinim televizijskim programima. Psiholozi percipiraju da su u većini medija češće zastupljeni psihološki sadržaji u odnosu na nepsihologe. Percepcija zastupljenosti psihologije u pojedinim vrstama medija nije statistički značajno povezana s osobnim sudjelovanjem psihologa u tim medijima. Percepcija zastupljenosti psihologije u pojedinim vrstama medija nije statistički značajno povezana s zadovoljstvom psihologa nastupom u tim medijima. Zadovoljstvo nastupom u pojedinim vrstama medija je statistički značajno pozitivno povezano s osobnim sudjelovanjem psihologa u pojedinim vrstama medija. Premda istraživanje posjeduje niz metodoloških nedostataka, rezultati su indikativni. Insight into the media content, it can be observed relatively frequent representation psychological contents, either through direct guest psychologists in the media or through elaborating psychological issues. The theme of this research conducted on the chosen sample of respondents was to examine how psychologists see themselves representation of psychology in different types of media, in comparison with non -psychologists. We researched the extent to which psychologists participate in our media space, and how many are satisfied with the media. The survey also used two questionnaires, one for psychologists and others for non-psychologists. Psychologists and non -psychologists are statistically significantly different in their perceptions of the representation of psychology in different types of media, but not in their representation of perceptions on certain television programs. Psychologists perceived that most media often represented psychological activities in relation to non-psychologists. Perceptions of the representation of psychology in different types of media is not statistically significantly associated with the personal participation of psychologists in the media. Perceptions of the representation of psychology in different types of media is not statistically significantly associated with satisfaction psychologists performance in these media. Satisfaction with the performance in certain types of media is statistically significantly positively related with the personal participation of psychologists in certain types of media. While research holds a number of methodological shortcomings, the results are indicative.