Spomenici prošlosti za rata i poslije rata - Szabo, Gjuro (Josip Matasović [Croatian State Archives], 1928)
Sa 23 slike ukazuje se na potrebu za većom brigom za restauracijom i dr. načinima očuvanja spomenika prošlosti. Jer, mi smo malo čudnovat narod: Ovamo se upiremo o našu historiju, a onamo tako malo marimo za dokumente te historije. Tu smo sami pustili da sasvim propadnu i historijski i umjetnički vrijedni spomenici, a ondje opet prepustili smo tuđincima, da nam ponajbolje spemenike tako »izrestauriraju«, da su objekti pestali posve bezvrijedni i bez duše, te nam se i prijatelji i nepriiatelji s pravom čude i podsmijavaju.