Hrvatski pogled na novu NATO-vu doktrinu - Čehulić Vukadinović, Lidija (2010)
Strategijski koncept NATO-a koji je danas na snazi usvojen je 1999. godine u Washingtonu. Kao najviši pravni dokument Saveza sadržajno nije adekvatan suvremenoj međunarodnoj zajednici niti globalnim izazovima sigurnosti i stabilnosti koje NATO pokušava rješavati širom svijeta. Stoga je usvajanje Novog strategijskog koncepta nužno kako bi se , s jedne strane, opravdao legitimitet NATO-vih akcija, a s druge definirali prioriteti djelovanja Saveza. Od zemalja članica traži se aktivno učešće u izradi tog za NATO, ali i cjelokupnu međunarodnu zajednicu, važnog dokumenta. Hrvatska, bez obzira što je relativno mala zemlja i bez obzira što je posljednja ušla u punopravno članstvo Saveza u kreiranju Novog strategijskog koncepta NATO-a svakako ima svoje prioritete i želje. Current Strategic Concept of NATO was adopted in 1999 in Washington. AB the supreme legal document it hasn't been substantially adjusted to contemporary community or the global security challenges NATO deals with. Thus the adoption of the New strategic concept is necessary to legitimize NATO's actions on one side and to define its priorities on the other. Member st ates are expected to actively participate in creation of this significant document not only for NATO but also for the entire international community. Croatia as a relatively small country which joined NATO recently also has its priorities and goals in terms of the New Strategic Concept.