NATO nakon Rige - Čehulić, Lidija (2006)
Svaki novi summit čelnika Sjevernoatlantskog saveza najavljuje se kao izuzetno značajan ne samo za NATO, već i za cjelokupnu međunarodnu sigurnosnu zajednicu. Od NATO-a, kao danas nesumnjivo vojno najjače, brojčano najveće te po učinkovitosti najefikasnije političko-vojne organizacije razvijenoga demokratskog svijeta, očekuje se da adekvatno odgovori i rješava nagomilane sigurnosne probleme širom međunarodne zajednice. Objektivno, NATO za to nije ni spreman ni voljan. Pokazuje se daje i summit čelnika NATO-a u Rigi, prvi u povijesti Saveza održan na prostorima bivšeg Sovjetskog Saveza, bio rekapitulacija i daljnja nadopuna zacrtanog pravca transformacije Saveza koju NATO prolazi od raspada bipolarizma. Every new Summit of the North Atlantic Alliance is being announced as an extremely important one not only for NATO but for the entire international security community. It is expected from NATO, as today's military strongest, numerically biggest and the most effective political-military organization of developed democratic world, to respond adequately and resolve security problems all around the international community. Looking objectively, NATO is neither ready nor willing to be ready for that role. NATO Riga Summit, first in the history to be held on the territory of the former Soviet Union, is considered to present a recapitulation and further improvement of the set transformation lines conducted by NATO from the end of the bipolar period.