Život u Jugoslaviji – projektni zadatak usmene povijesti - MILOHANIĆ, VALENTINA (2021)
Kurikulum nastavnog predmeta Povijest obuhvaća povijest Hrvatske od kraja Prvoga svjetskoga rata do početka 21. stoljeća. Kako učenici poznaju osobe koje su živjele u socijalističkoj Jugoslaviji, u obradi toga nastavnoga gradiva koristi se usmena povijest. Učenici u ulozi ispitivača prikupljaju usmenu povijest na temelju već pripremljenog intervjua, ali i sami osmišljavaju pitanja te pišu svoj osvrt na intervju. Prikupljena usmena sjećanja koriste se u nastavi prilikom obrade nastavnog gradiva. Primjena usmene povijesti kod učenika potiče interes za proučavanjem povijesti jer i sami sudjeluju u prikupljanju povijesnih izvora. Usmena povijest je važan izvor za povijest 20. stoljeća. U prikupljanju usmene povijesti sudjelovali su učenici 8. razreda (2014. - 2021.). The curriculum of history as a subject covers the history of Croatia from the end of the First World War to the beginning of the 21st century. As students know people who lived in the socialist Yugoslavia, oral history is used for analyzing this part of the curriculum. Students, in the role of examiners, collect oral history on the basis of a previously prepared interview, but they also design questions themselves and write their own review of the interview. The collected oral memories are used in teaching when analyzing this part of the curriculum. The application of oral history by students stimulates interest in studying history because they themselves participate in the collection of historical sources. Oral history is an important source for 20th century history. 8th grade students (2014-2021) participated in the collection of oral history.