DIGITALIZACIJA NASTAVE U ŠKOLSKOM OBRAZOVANJU (2020)
U radu je predstavljeno istraživanje o tome u kojoj mjeri je do sada digitalizacija nastave pomogla u ostvarivanju boljih rezultata no prije kod učenika te koliko je samim učenicima pomogla u učenju i savladavanju školskog gradiva. Učitelji, iako svjesni pozitivnih i negativnih aspekata u korištenju digitalne tehnologije u nastavi, još uvijek je umjereno koriste te se više oslanjaju na starije metode podučavanja. Učitelji smatraju da su djeci za savladavanje gradiva dovoljni udžbenici te da je zbog dinamike samog nastavnog procesa, poželjno povremeno i umjereno upotrijebiti digitalne alate u nastavi. Smatraju da često sami digitalni alati odvraćaju pažnju od sadržaja. Za učenike, s druge pak strane, korištenje tehnologije u nastavi stvara dodatni interes, zabavu i dinamiku. Motiviraniji su kada se koristi digitalna tehnologija u nastavi, te više samostalno istražuju sadržaj koji im je dostupniji no ikad. The paper presents a research on the extent to which the digitalization of teaching has so far helped to achieve better results than before with students and how much it has helped students themselves in learning and mastering school materials. Teachers, although aware of the positive and negative aspects of using digital technology in teaching, still use it sparingly and rely more on older teaching methods. Teachers believe that textbooks are enough for children to master the material and that due to the dynamics of the teaching process itself, it is desirable to occasionally and moderately use digital tools in teaching. They find that often the digital tools themselves distract from the content. For students, on the other hand, the use of technology in teaching creates additional interest, fun and dynamism. They are more motivated when using digital technology in teaching, and they are more independent in researching content that is more accessible to them than ever.