MOTIVACIJA ZA ŠKOLOVANJEM U SREDNJOJ ŠKOLI (rezultati istraživanja) - Brlas, Siniša; Industrijsko-obrtnička škola, Virovitica (Faculty of philosophy Osijek, Faculty of education in Osijek, 2007)
Upis u srednju školu jedan je od onih ključnih koraka koji bitno određuju daljnji tijek života svakoga od nas. Mladi upisuju srednju školu jer tako sami žele i jer su svjesni da bez završene srednje škole teško mogu zadovoljiti svoje potrebe. Međutim, jednako su tako svjesni da i s ovako organiziranom srednjom školom to mogu vrlo teško jer odgojno-obrazovni sustav koji treba biti servis u funkciji odgoja i obrazovanja nije dovoljno osjetljiv za sve raznolike potrebe mladih Enrolling high-school is one of the key steps in life. Young people start attending high-school because they want to and because they are aware that if they do not finish it, they cannot meet their needs. However, they are also aware that the current structure and organization of high schools makes it very difficult to achieve, as the education system should be in the function of education, but it is currently not sensitive enough to the diverse needs of young people.