ZNAČAJ LOKALNE PROIZVODNJE HRANE - Vincek, Dragutin; Ernoić, Miljenko (Croatian Academy of Sciences and Arts, 2016)
Lokalna hrane često se naziva i domaća hrana. U stvari radi se u užem smislu o hrani koja se proizvodi neposredno uz mjesta gdje se i prodaje uglavnom na izravan način od strane samih proizvođača bez posrednika u prodaji. U širem smislu lokalna hrana podrazumijeva proizvodnju hrane na lokalnom i regionalnom području za veću populaciju stanovništva koja se može i lokalno prerađivati, pa na taj način ima i multiplikacijski učinak na lokalnu zajednicu jer stvara mogućnost zapošljavanja. Na području Varaždinske županije dnevno se konzumira hrane u vrijednosti od oko 736 tisuća € ili oko 5,4 milijuna kuna. Budući da je RH prehrambeno ovisna zemlja, najmanje 50% hrane je uvozno, što znači da oko 2,7 milijuna kn dnevno plaćamo proizvode koje možemo uglavnom sami proizvesti. Na godišnjoj razini to je skoro jedna milijarda novih kuna na jednom malom području kao što je županija. Najzanimljivije je što nam za lokalnu proizvodnju hrane ne treba velikih ulaganja jer je osnovni resurs (poljoprivredno zemljište) kraj nas. Prema pojedinim statistikama, dodana vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji je oko 50%, u odnosu na cijenu koju plate kupci. To je iz razloga jer na vrijednost proizvoda najviše utjecaja ima tlo, voda, klima, zrak i slično i ono što je najvažnije svi ti utjecaji su besplatni. Local food is often referred to as home food. In fact, in the strict sense, it is about the food that is produced right next to the point of sale, mainly in a direct way by the producers themselves without a mediator in sales. In a broader sense, local food means a food production at the local and regional area for a larger population of people, which can be locally processed, and thus has a multiplier effect on the local community because it creates employment opportunities. In Varazdin County daily consumed food is valued at around € 736,000 or about 5.4 million kuna. Since the Croatian are food dependent country, at least 50% of food is imported, which means that around 2.7 million kuna per day was pay for the products that can generally be produced by themselves. On a yearly basis it is nearly one billion of the new kuna on the small area such as a county. The most interesting fact is that we do not need large investments for local food production because we have the resource base (agriculture land) right near us. According to some statistics, the added value of agricultural production is about 50%, compared to the price payed by customers. It is due to the impact of soil, water, climate, air, etc., increased the value of product and most importantly all these influences are free.