Stavovi studenata visoke policijske škole o osobama homoseksualne orijentacije - Kovčo Vukadin, Irma (University of Zagreb, Faculty of Education and Rehabilitation Sciences, 2016)
Osobni stavovi stručnjaka koji su u profesionalnom kontaktu s homoseksualnim osobama utječu na njihovu voljnost i kvalitetu rada o čemu svjedoče rezultati brojnih istraživanja. Negativni stavovi prema homoseksualnim osobama mogu utjecati na odluke koje policijski službenici donose u svom postupanju čime sami krše anti-diskriminacijske norme koje trebaju štititi. Istraživanje ima dva specifična cilja: 1. utvrditi postojanje razlike u stavovima prema homoseksualnim osobama između studenata Visoke policijske škole i studenata ostalih studijskih programa i 2. utvrditi doprinos roda, dobi, kontakta sa homoseksualnim osobama, temeljnog političkog opredjeljenja, značaja religije i prisustvovanja vjerskim službama u objašnjenju stavova prema lezbijkama i gej muškarcima kod studenata VPŠ i studenata drugih studijskih programa. Istraživanje je provedeno u akademskoj godini 2014./15. u kojem su sudjelovali studenti Visoke policijske škole, pravnih fakulteta, socijalne pedagogije, socijalnog rada i psihologije. Utvrđeni su negativniji stavovi prema lezbijkama i gej muškarcima kod studenata Visoke policijske škole. Značajni prediktori stavova prema lezbijkama kod studenata VPŠ su dob, kontakt i politika, a kod studenata drugih studijskih programa spol, kontakt, politika i religija. Značajni prediktori stavova prema gej muškarcima kod studenata VPŠ su spol, dob, kontakt i politika, a kod studenata drugih studijskih programa spol, kontakt, politika i religija.