Znanstveno utemeljene intervencije kod poremećaja iz spektra autizma - Popčević, Klara; Ivšac Pavliša, Jasmina; Bohaček, Ana-Marija; Šimleša, Sanja; Bašić, Beti (Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 2016)
Poremećaj iz spektra autizma (PSA) sve je prisutniji neurorazvojni poremećaj koji dobiva značaj društvenog pitanja koje se pokušava riješiti na nacionalnoj i lokalnoj razini (pitanje probira, dijagnostike i intervencije kod PSA). Sustav prepoznavanja sve je učinkovitiji, a i sami roditelji i stručnjaci koji su u kontaktu s djecom rane dobi ranije no prije prepoznaju znakove PSA. Slijedom navedenog, danas su sve brojnija djeca koju valja uključiti u intervencijske programe. PSA je prvenstveno poremećaj kod kojeg su značajno narušene sociokognitivne sposobnosti što se odražava u komunikacijskim i interakcijskim obilježjima iste djece te u njihovom ponašanju. Ne postoji općeprihvaćena i jedinstvena intervencija za djecu i osobe s PSA-om. Zbog složenosti samog poremećaja i izazova koje PSA postavlja pred društvo (npr. uključivanje u dječje vrtiće, oblik stručne podrške i obrazovanja) u brojnim državama osmišljene su atraktivne intervencije koje se promoviraju na entuzijastičan način, a istodobno su kontroverzne u smislu znanstvene utemeljenosti. Cilj rada je prikazati i naglasiti kvalitetu onih intervencija koje su se temeljem rezultata znanstvenih istraživanja pokazale znanstveno utemeljenima. Podrška za djecu s PSA-om zahtijeva interdisciplinarnu suradnju, a stručnjaci su odgovorni provoditi i zagovarati isključivo one intervencije o čijoj učinkovitosti postoje dostatni dokazi. There is an increasing prevalence rate of autism spectrum disorder (ASD), which is becoming a social issue at the national and local levels (the question of screening, diagnosis, and intervention for ASD). Recognition is all the more effective, and parents and professionals who are in contact with children at early ages are recognizing the signs of ASD earlier than in the past. As a result, today the number of children who should be included in the intervention programs is growing. ASD is primarily a disorder characterized by significant deficits in socio-cognitive abilities, which is reflected in the communication, interaction, and behaviour of children with ASD. There is no universally accepted and unique intervention for children and adults with ASD. Due to the complexity of the disorder and the challenges that ASD presents the society with (e.g. inclusion in kindergartens, form of professional support and education), in many countries experts have designed attractive interventions that are promoted with enthusiastism but at the same time are controversial in terms of scientific evidence. The aim of this paper is to demonstrate and emphasize the quality of interventions that have appeared as evidence-based practices, supported by the results of scientific research. Providing support for ASD requires interdisciplinary collaboration, and experts will have the responsibility of implementing and advocating only those interventions whose effectiveness is backed by sufficient evidence.