Time to First EEG Seizure During Continuous Video/EEG Telemetry - Hećimović, Hrvoje; Gilliam, Frank (Sestre Milosrdnice University hospital and Institute of Clinical Medical Research; acta@kbcsm.hr, 2005)
Correlation between time to first scalp EEG seizure during video/EEG telemetry and self-reported seizure frequency was determined in refractory epilepsy patients. Eighty two consecutive epilepsy patients were preoperatively evaluated, as part of a larger study, during their video/EEG monitoring at the Adult Epilepsy Center at Washington University. Self-reported seizure frequency, time to first seizure in the monitoring unit, and clinical variables of age, sex and seizure focus localization were analyzed. Mean age of the patients was 35±11 years and 54.9% were women. In 51 patients with temporal and 19 patients with extra temporal epilepsy, the mean time to first scalp EEG seizure was 44±48 h. Self-reported seizure frequency did not predict the time to first scalp EEG seizure in the seizure monitoring unit. The majority of patients had their first scalp EEG seizure during the first two days of video/EEG telemetry. Self-reported seizure frequency was a poor predictor of time to first scalp EEG seizure. This finding suggests that patients with less frequent self-reported seizure rates should also be considered as good candidates for further evaluation, including scalp and intracranial video/EEG telemetry. Određivala se je korelacija između vremena do prvog napadaja kod EEG vlasišta tijekom Video/EEG telemetrije i učestalosti napadaja koju su navodili sami bolesnici s refraktornom epilepsijom. Prijeoperacijski su obrađena 82 uzastopna bolesnika s epilepsijom, kao dio veće studije, tijekom njihova Video/EEG praćenja u Centru za epilepsiju odraslih pri Sveučilištu u Washingtonu. Analizirana je učestalost napadaja koju su naveli sami bolesnici, vrijeme do prvog napadaja u kabinetu za praćenje, te kliničke varijable za dob, spol i žarišnu lokalizaciju napadaja. Srednja dob bolesnika bila je 35±11 godina, a 54,9% bile su žene. U 51 bolesnika s temporalnom i 19 bolesnika s ekstratemporalnom epilepsijom srednje vrijeme do prvog napadaja na EEG bilo je 44±48 h. Učestalost napadaja koju su navodili sami bolesnici nije predskazala vrijeme do prvog napadaja kod EEG telemetrije. U većine bolesnika prvi je napadaj na EEG nastupio tijekom prva dva dana Video/EEG telemetrije. Učestalost napadaja koju su navodili bolesnici bila je loš predskazatelj vremena do prvog napadaja na EEG. Ova studija ukazuje na to da bolesnike koji navode rjeđu učestalost napadaja treba također smatrati dobrim kandidatima za daljnju procjenu, uključujući Video/EEG telemetriju.