Razvoj pravne zaštite mrežne neutralnosti u pravu elektroničkih komunikacija s osvrtom na princip transparentnosti - Katulić, Tihomir; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Bogović, Nenad; Zagreb (Faculty of Law University of Rijeka, 2014)
Razvoj novih internetskih usluga, pritisak na rast i unapređenje infrastrukture i korisnička očekivanja predstavljaju izazov za davatelje internetskih usluga. Korisnici očekuju kvalitetan, pristupačan i slobodan pristup internetu koji im dopušta da sami odaberu usluge koje žele koristiti, a ne one koje preferira davatelj internetskih usluga. Mrežna neutralnost relativno je nov pojam u području prava elektroničkih komunikacija. Pravna regulacija mrežne neutralnosti kao zaštićenog koncepta razvoja elektroničkih komunikacija nije adekvatno implementirana u suvremeno zakonodavstvo. Zakonodavstva nekih razvijenih zemalja aktivno su odbacila koncept mrežne neutralnosti kao pravno zaštićene vrijednosti, argumentirajući takav stav potrebom zaštite slobode tržišnog nadmetanja, opasnošću od pretjerane regulacije na razvoj novih usluga itd. Nakon predstavljanja recentnog zakonodavnog paketa pod nazivom Connected Continent, može se zaključiti kako je europski zakonodavac, barem na formalnoj razini, krenuo suprotnim putem. Development of new internet services, the increasing pressure to develop and grow infrastructure and ever increasing user demands present significant challanges to internet service providers. The users expect an affordable, accessible and dependable access to Internet, with freedom to choose the services to use rather than be provided with those preferred by the ISP. Network neutrality is a relatively new concept in the field of electronic communication law. Legal regulation of network neutrality as a regulated concept in development of electronic communication has not been properly implemented into the contemporary legislature. Furthermore, legal systems of several developed nations have actively refused to adopt the notion of network neutrality as a legally regulated concept, citing freedom of competition, overregulation and other concerns. After public disclosure of the recent legislative package known as „Connected Continent“, aimed at creating a unified European telecom market, it could be argued that the European lawmaker has, at least formally, adopted a different approach.