1844-1853, Lapurteraz idatzitako gutunak - EGAÑA GOYA, Miren (Eusko Ikaskuntza Euskaltzaindia, 1998)
Queremos dar noticia en esta comunicación de unas cartas privadas escritas en Euskara entre 1844 y 1853. Las cartas escritas en Euskara Labortano están dirigidas a un marinero de Ziburu que trabajaba en un barco. Encontramos las cartas en el archivo de las Islas de St Pierre et Miquelon al sur de Terranova, que aunque pertenecientes a Francia están rodeadas de aguas canadienses. Las cartas fueron escritas por familiares y amigos de Jean Pierre Etchepare y su contenido es absolutamente cotidiano. Le escriben acerca de lo que le mandan, de la salud de sus familiares, le dan las gracias por el dinero mandado etc. Las cartas se hallaban en buen estado de conservación cuando me las fotocopiaron en 1991. Hemos sabido que un incendio arrasó los archivos al año siguiente. No sabemos si sobrevivieron al mismo. Txosten honen bidez, 1844 eta 1853 urteen artean euskaraz idatzitako gutun pribatu batzuen berri eman nahi izan dugu. Gutunak lapurteraz idatzita daude eta itsasontzi batean lan egiten zuen Ziburuko marinel bati zuzendurik daude. Frantziak, Kanadako urez inguraturik dituen St Pierre eta Mikelon irletako artxibategian aurkitu genituen eskutitzak. Gutunak, lagunek eta familia artekoek bidali zizkioten Jean Pierre Etchepareri eta eguneroko gora beherak azaltzen dira, hala nola zer bidaltzen dioten, eskerrak ematen dizkiote bidalitako diruagatik, ahaideen osasunen berri ematen, etab. Eskutitzak ondo kontserbatuak zeuden fotokopiatu genituenean 1991ean. Badakigu geroztik artxibategiak sua hartu zuela, baina ez dakigu zer gertatu zitzaien eskutitz hauei. Le but de notre exposé est de donner des nouvelles d'une correspondance privée, écrite entre les années 1844 et 1853. Les lettres ont été écrites en Basque Labourdin, et elles ont été envoyées à un homme de mer de Ziburu qui travaillait à bord d'un navire. Les lettres se trouvaient dans les Archives de St Pierre et Miquelon, territoire Français entouré d'eaux Canadiennes. Jean Pierre Etchepare reçut les lettres de sa famille et ses amis. Ce sont les problèmes ...