Eduskuntavaalit 2007: pienet vaalipiirit - Borg, Sami; Paloheimo, Heikki (Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 2009)
Tässä vaalitutkimuksessa haastateltiin Suomen pienten vaalipiirien, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Lapin, asukkaita vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen. Samat kysymykset on esitetty FSD2269 Eduskuntavaalitutkimus 2007 -käyntikyselyaineistossa. Aluksi tiedusteltiin vastaajien poliittista kiinnostuneisuutta, puoluekantaa ja äänestämistä vuoden 2000 jälkeisissä yleisissä vaaleissa. Haastateltavat nimesivät tavoitteita, joita vaalipiiristä eduskuntaan valittujen kansanedustajien tulisi ajaa. He myös arvioivat viime vaalikaudella toimineen Matti Vanhasen hallituksen toimintaa. Väitelausein selvitettiin vastaajien näkemyksiä demokratiasta, vaaliliitoista, vaalipiirin kansanedustajien sananvallasta, politiikan henkilöitymisestä, äänestämisestä, puolueista ja ehdokkaista. Vastaajilta kysyttiin myös äänestivätkö he vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ja jos eivät niin mikä siihen oli syynä. Äänestäneiltä kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he olivat äänestäneet, miten he päätyivät ehdokkaan valintaan ja kumpaa he pitivät tärkeämpänä valintakriteerinä: puoluetta vai ehdokasta. Edelleen kysyttiin, äänestivätkö vastaajat omaa sukupuoltaan olevaa ehdokasta. Tiedusteltiin myös, minkä ikäistä ehdokasta vastaajat äänestivät ja ovatko he äänestäneet aiemminkin samaa ehdokasta. Taustamuuttujia ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, siviilisääty, koulutus, ammattiryhmä, asuinalue, vaalipiiri ja kotitalouden yhteenlasketut bruttovuositulot. In this election survey, residents in small Finnish constituencies (Southern Savonia, North Karelia, and Lapland) were interviewed after the 2007 parliamentary elections. The same set of questions was also used in the face-to-face interview survey archived at the FSD (FSD2269 Parliamentary Elections 2007). The respondents were first asked about whether they were interested in political matters, what their party preference was, and whether they had voted in general elections since the year 2000. They were also asked to name objectives which the recently elected members of parliament in their ...