Lahemaa ranniku taimkate ja selle kaitselaused liigid - Laur, Annika (2013)
Käesolevas bakalaureusetöös uuriti ja kirjeldati nende Lahemaa rannalõikude taimkatet, kus oletati kaitsealuste taimeliike esinemist. Kontrolliti kaitseluste liikide esinemist ja seisundit. Määrati kindlaks loodusdirektiivi elupaigatüübid uuritud rannalõikudel ning eristati nii varem tuntud kui ka uusi, varem nimetamata kooslusi täienduseks Eesti taimkatte klassifikatsioonile. Autori poolt väliandmete põhjal eristatud 30 kooslust osutusid statistilisel analüüsil vastavaks kümnele kooslusetüübile, mis kõik kuulusid kas ühte või enamasse loodusdirektiivi elupaigatüüpi; vastavusi leiti kaheksaga: 1210, 1220, 1160, *1630, 1640, 2110, 2190, 3130. Seega on uuritud rannalõigud kaitset väärivad elupaigatüüpide esindajatena ja osalt ka harulduste elupaikadena. Loodusdirektiivi elupaigatüüpi „luidetevahelised niisked nõod“ (2190) kuuluvana leiti Eesti taimkatte klassifikatsioonis varem eristamata mürktulika – kraavloa (Ranunculus sceleratus – Juncus bufonius) kooslus; samuti „laiad madalad abajad ja lahed“ elupaigatüübis (1160) hariliku haneheina (Zannichellia palustris) kooslus. Lahemaa saliinses rannikuniidu kasvukohatüübis kasvasid kaitsealusetest liikidest rand-seahernes (Lathyrus japonicus subsp. maritimus) ja siberi piimikas (Lactuca sibirica), kelle seisund oli Lahemaa rannikul väga hea. Suprasaliinse rannikuniidu kasvukohatüübis leiduva rootsi kukitsa (Cornus suecica) leiukoht Purekkari neemel oli väheldane ning mõruda vesipipra (Elatine hydropiper) otsingud ei andnud kahjuks tulemust. Madalvee kasvukohatüübis esinevat harilikku nõgilillikut (Limosella aquatica) leiti vähesel määral Võsu rannalt. Siledat kardheina (Ceratophyllum submersum) leiti Lahemaalt (Koolilahest) esimest korda. Saadud andmetega täiendati Eesti Looduse Infosüsteemi andmebaasi. The aim of this BA thesis was to study and describe the coastal segments of Lahemaa where protected plant species were found earlier. The condition and occurrence of the protected species was controlled. Habitats Directive biotope types of the studied area were ...