Rohunepi (Gallinago media) poolt kasutatava elupaiga suurus ja levik Eestis - Sepp, Anna-Maria (Eesti Maaülikool, 2023)
Bakalaureusetöö Keskonnakaitse õppekaval Rohunepp (Gallinago media) on kurvitslaste sugukonda (Scolopacidae) kuuluv lind, kes kuulub Eesti kõige haruldasemate ja kaitset vajavamate linnuliikide hulka. Öise eluviisiga ning liigniisketel rohumaadel elavat rohuneppi on nii Eestis kui ka maailmas võrdlemisi vähe uuritud. Liiki ohustab eelkõige luhtade kadu ja killustumine. Üha kergemate ja täpsemate GPS-saatjate kasutuselevõtt aitab oluliselt täpsustada rohunepi elupaiga suurust ja geograafilist jaotust ning seeläbi korraldada efektiivsemalt liigi kaitset . Käesolevas töös kasutatakse Eestis pesitsevate isaste rohuneppide eluala suuruse hindamiseks tuuma tiheduse hinnangu (KDE) meetodiga arvutatud kodupiirkondade pindalasid. Täiendav andmeanalüüs viidi läbi programmides Quantum GIS ja RStudio. Statistilise analüüsi tulemusel selgus, et rohunepide eluala suurus ja levik on väga individuaalne ning võib muuhulgas sõltuda saatjate tööst, isendi sotsiaalsest positsioonist ning elupaikade kvaliteedist. Rohunepi üldine keskmine maksimaalne eluala suurus (95% UD) varieerus ligi 45 kordselt (2,4 – 107,1 ha). Töö tulemused viitavad sellele, et rohunepi elupaiga suuruse ja teatud funktsioonide vahel on oluline seos. Rohunepi poolt kasutatava elupaiga suuruse ja leviku analüüs pakub uusi teadmisi ohustatud liigi liikumismustritest ja käitumisest. Antud töö võiks olla aluseks järgmistele, suurema valimiga rohunepi või teiste lindude elupaigakasutuse analüüsidele. The Great Snipe (Gallinago media) is a bird of the family Scolopacidae, one of the rarest species in Estonia and one of the most in need of protection. Nocturnal and living in wet grasslands, the species has been relatively little studied in Estonia and worldwide. Consequently, the species is particularly threatened by the loss and fragmentation of wetlands. Using increasingly light and accurate GPS transmitters will help significantly improve the accuracy of the size and geographical distribution of grassland habitat required by Great Snipes, thus, organising the ...