Kanakulli (Accipiter gentilis) pesitsuspaika määravad tegurid Lõuna-Eestis - Soop, Diana (Eesti Maaülikool, 2022)
Bakalaureusetöö Keskkonnakaitse õppekaval Tänapäeval on üha suurenevaks probleemiks liikide jaoks sobilike elupaikade kadumine. Seetõttu on liigikaitse esmaseks ja olulisimaks eesmärgiks elupaigaeelistuste väljaselgitamine ehk erinevate uuringute läbiviimine, mille põhjal oleks võimalik välja töötada liigi kaitseks vajalikke tegevusi. Üha olulisem on tõsta ka inimeste teadlikkust liikide võimalikest elupaiga eelistustest ning nende kaitsmise/säilitamise viisidest. Eeltoodu kajastub ka käesolevas töös, mille puhul on tegemist kanakulli jaoks sobilike pesitsuspaika määravate tegurite analüüsiga. Töös analüüsitakse aastatel 2018-2021 kogutud andmeid kanakulli pesapaikadest ning võrreldakse neid juhupunktide abil määratud maastiku koostisega. Töö tähtsamateks tulemusteks võib näiteks pidada asjaolusid, et kanakull eelistab pesitseda varju pakkuvates vanades okasmetsades, kuid seevastu väldib pesitsemist alla 60 aasta vanustes metsades ja inimasustuse läheduses. Lisaks eeltoodule on kanakulli jaoks pesitsuspaiga valikul olulisteks teguriteks nii vana metsa osakaal 300 meetri kui ka metsamaa osakaal 300 ja 500 meetri raadiuses asustatud pesast – mõlemad tegurid on kanakulli jaoks olulised nii pesitsuse kui saagijahi kontekstist. Kuna tegemist on II kaitsekategooria linnuliigiga, kelle üheks suuremaks ohuks on suurenevad (lage)raied, on kindlasti edasiste lisauuringute läbiviimine (ka teistes piirkondades) tulevikus vajalik. Nowadays, the loss of suitable habitats for species is a growing problem, which is why the first and most important goal of species protection is to identify habitat preferences, in other words, to carry out various studies on the basis of which it would be possible to develop necessary measures for species protection. It is also increasingly important to raise people’s awareness of potential habitat preferences for species and the ways in which these habitats can be protected/conserved. The above is also reflected in the present work where the factors that determine the suitable habitat for ...