Surnud puidu maht rohunditerikastes kuusikutes - Koemets, Sander (Eesti Maaülikool, 2021)
Bakalaureusetöö Metsanduse õppekaval Surnud puit on metsas väga oluline ökosüsteemi osa, sest see võimaldab metsades elada liikidel, kes suudavad toimida tänu surnud puidu olemasolule. Antud töö tulemusi saab tulevikus kasutada kasvukohatüüpides toimunud surnud puidu mahtude muutuste hindamisel. Käesoleva lõputöö eesmärgiks on hinnata püstiste surnud puude ja lamapuidu mahtu kahekümne ühel proovitükil, mis on Keskkonnaregistri (EELIS) andmetel hinnatud Natura 2000 elupaigatüübiks „Hariliku kuusega Picea abies rohunditerikkad Fennoskandia metsad“. Töös kasutatud andmed on kogutud 2019 aasta püsiproovi tükkide inventeerimise käigus. Töös on kasutatud püstiste surnud puude, tüügaste ja lamapuidu andmeid. Andmeid analüüsiti MS Exceli keskkonnas ja ülevaate andmiseks koostati erinevaid tabeleid ja jooniseid. Tulemustest selgus, et kõige rohkem surnud puitu esines angervaksa kasvukohatüübis. Naadi ja jänesekapsa kasvukohatüüpides oli surnud puidu maht natuke väiksem. Surnud puidu mahust suurima osa moodustas harilik kuusk, millele järgnesid arukask ja harilik haab. Dead wood is very important part of forest ecosystems, because dead wood provides habitation for spieces that only live in deaad wood or in lying deadwood. Results of this study can be used for assessment of habitat type changes in standing and lying deadwood volumes. This thesis aim is to evaluate the amount of dead wood (snags and logs) at twenty-one sample plots that are presented as Natura 2000 habitat type “Fennoscandian herb-rich forest with Picea abies“ in EELIS (Estonian Nature information system) database. Sample plots were all located in South-Estonia. Data what is used in this aim was gathered at 2019 from sample plots. In this aim we used data about standing deadwood and lying deadwood. Complete analyzes of data containing information about this topic was conducted to achive the main aim of this work. Data was analyzed using MS Excel To make the work easier to follow, some figures and tables were created from the result of the data analyzes. ...