Halljänes (Lepus europaeus) ja valgejänes (Lepus timidus) Eestis - Rae, Rahel (Eesti Maaülikool, 2020)
Bakalaureusetöö Loodusturismi õppekaval Halljänes ja valgejänes on Eestis jahiulukid, keda on väga vähe sellel sajandil uuritud. Peamised teadmised jäneste käekäigust pärinevad 20. sajandi teisest poolest ning tänapäevased teadmised on spekulatiivsed. Uurimuse eesmärk on anda ülevaade halljänese ja valgejänese ajaloolisest levikust Eestis ning neid ohustavatest teguritest. Käesolevas töös on antud ülevaade teaduskirjandusest, uuritud küttimisandmeid ja jäljeindekseid ning koostatud ankeetküsimustik jahindusega seotud inimestele, uurimaks nende arvamust hallja valgejänesest Eestis. Valgejänes levis Eestisse mandrijää taandumise järgselt ning esimesed kirjalikud tähelepanekud halljänesest pärinevad 16. sajandist. Rebase ja halljänese arvukuse tõusu ja languse vahel on võimalik dünaamiline seos. Valgejänest mõjutab ilves vähem, metsnugise mõju valgejänesele on juhuslik. Küsitlusele vastanud jahiinimesed arvavad, et jäneste arvukus on 100 aastaga vähenenud, kuid viimastel aastatel tõusuteel olnud. Jahiinimeste arvates on halljänese arvukuse suurim mõjutaja rebane ning valgejänest mõjutab ilves. The brown hare (Lepus europaeus) and the mountain hare (Lepus timidus) are small game species, who have not been studied much in the 21th century. The main information is from the second half of the 20th century and nowadays the data is more speculative. The aim of this study is to describe the lifestyle of hares and their historical spread, also to find out the main factors which affect the populations. The study also aims to give an overview of scientific literature, as well as investigates hunting data and winter track indexes. For the second part a questionnaire for the hunters was compiled to gain insight into their opinions related to hares and hare hunt in Estonia. The mountain hare spread to Estonia after the continental ice was melted and the first written notes of brown hare go back to the 16th century. Between the red fox and brown hare abundance there is possibly a dynamical correlation. There is a small ...