Isaste angerjate (Anguilla anguilla) osakaal ning morfoloogilised näitajad asustatud populatsioonis - Roslender, Kersti (Eesti Maaülikool, 2019)
Bakalaureusetöö Kalanduse ja vesiviljeluse õppekaval Euroopa angerjas on Eestis ajalooliselt hinnatud töönduskala, kelle looduslik teekond Võrtsjärve on takistatud ning milletõttu on vajalik nende asustamine järve. Antud bakalaureusetöö eesmärgiks oli välja selgitada võimalikult täpsed andmed isaste angerjate arvukuse ja morfoloogia kohta asustatud populatsioonis Võrtsjärve näitel. Selleks kasutatakse 2017 aastal Võrtsjärvest ruutmõrrasüsteemiga püütud angerjate andmeid. Saadud andmete põhjal saab määrata isaste angerjate osakaalu asustatud populatsioonis ja analüüsida, millised on emaste ja isaste angerjate kasvukiiruste erinevused. Uuringust selgus, et isased angerjad kasvavad kuni viienda elusaastani emastest kiiremini ning isaste isendite osakaal Võrtsjärve populatsioonis on ca 18%. Isased angerjad ei saavuta Võrtsjärves püügimõõtu (TL≥55cm) ning rändavad suguküpsuse saavutades tõenäoliselt järvest välja. European eel is an important commercial fish species which is annually restocked to Lake Võrtsjärv. The aim of this thesis was to characterise as accurate as possible data from proportions and morpfological features of male eels in restocked population in Lake Võrtsjärv. For that I used data from experimental fishing with eels trapping system in 2017 from Lake Võrtsjärv. According to gathered experimental fishing data it is possible to conclude the male eels proportions in restocked population and what causes female and male eels growth rate differences. The study showed that males grow faster than females regardless of stage at restocking or age class.