Vanade loodusmetsade elupaigatüübi taimkatte analüüs - Urbla, Siim (Eesti Maaülikool, 2017)
Bakalaureusetöö Loodusvarade kasutamine ja kaitse õppekaval Eesti Maaülikooli metsakorralduse osakonnas alustati 2015. a. vanade loodusmetsade elupaigatüübi (9010*) süsteemse uurimisega. Kokku rajati 2015. ja 2016. aastal erinevate looduskaitsealade piirangu- ja sihtkaitsevööndi metsadesse kümme seireala Ida-Viru-, Tartu-, Valga- ja Põlva maakonnas. Igal seirealal on omakorda 10 prooviala, millel teostati liigiinventuurid ja puistu mõõtmised. Bakalaureusetöö eesmärgiks on uurida vanade loodusmetsade (9010*) taimestikku. Töös antakse ülevaade elupaigatüübis saadud taimestiku liikidest ja kooslustest elupaigatüübi erinevates esindusklassides. Koosluste dünaamika jaoks oleks vaja erinevatel aastatel, 5- 10 aastase intervalliga, sama koha kohta kogutud andmeid, mis annaksid andmerea, mille alusel saaks hinnata kooslustes toimuvaid muutuseid. Taimestiku inventeerimisel leiti sajalt proovitükilt kokku 311 soontaime- ja samblaliiki. Andmeanalüüsis arvutati välja Shannoni , Simpsoni ja Jaccardi indeksid. In 2015, the Department of Forest Management at the Estonian University of Life Sciences began systemic research on the „Western taiga“ habitat type (9010*). In 2015 and 2016, ten different habitat monitoring areas were established at different conservation areas in management and restricted zones in the counties of Ida-Viru, Tartu, Valga and Põlva. Each monitoring area consists from10 plots, where species inventories and forest stand measurements were done. For the assessment of habitat dynamics is needed the repeated collection of data in 5-10 years interval. This produces a set of data that allows the evaluation of changes in the plant communities. The aim of this bachelor thesis is to study the vegetation of the „Western taiga“ (9010*) habitat type. The work presents an overview of the different plant species and communities found in the different representativity classes of the habitat type. During inventory, 311 different vascular plant and moss species were found. Data analysis used the Shannon, Simpson and ...