Kaitsealused liigid elupaigatüübis rohunditerikkad kuusikud - Mootse, Kadri (2015)
Elupaigatüüpi rohunditerikkad kuusikud on Eestis arvatud kuuse domineerimisega leesikaloo, kastikuloo, naadi, sinilille, sõnajala ning angervaksa kasvukohatüübi metsad. Bakalaureusetöö eesmärgiks on uurida, milliseid kaitsealuseid liike antud elupaigas leidub ja hinnata, kas kaitsealadel, kus on rohkelt uuritavale metsaelupaigatüübile omaseid liike, on elupaik kaitse-eesmärgiks või mitte. Lõputöös kasutatud andmed on saadud Keskkonnaagentuuri Info- ja Tehnokeskuse poolt hallatavast Eesti Looduse Infosüsteemist (EELIS). Andmeid on analüüsitud Mapinfo Professional käskude abil. Lisaks on andmete korrastamisel kasutatud MS Excelit. Tulemuseks saadi liikide tabelisse kirjeid 175 kaitsealuse liigi kohta. Uurimustöö tulemused annavad ülevaate kaitsealustest liikidest, kes elupaigatüübis rohunditerikkad kuusikud elavad, samuti nende jagunemisest kaitsekategooriate järgi. Esitatud on ka tabel kaitealadest, kus biotoobile iseloomulikke kaitstavaid liike kõige enam esineb. Kaitsealustest liikidest esineb rohunditerikastes kuusikutes enim metsist (Tetrao urogallus), pruunikat pesajuurt (Neottia nidus-avis), kaunist kuldkinga (Cypripedium calceolus) ja harilikku ungrukolda (Huperzia selago). Enamus kaitsealuseid liike kuulub III kaitsekategooriasse (85 liiki). Haruldastest (I kaitsekategooria) on esindatud 17 liiki. Antud biotoobile iseloomulikke liike leidub kaitsealadest kõige rohkem Otepää looduspargis, Mahtra looduskaitsealal ja Paraspõllu looduskaitsealal. Antud elupaika kaitstakse aga enim Otepää looduspargis, Kõnnumaa maastikukaitsealal ja Soomaa rahvuspargis. Bakalaureusetöös esitatud andmed ja tulemused on olulised tulevaste kaitsekorralduslike tööde planeerimiseks. Natura 2000 habitat type „Fennoscandian herb-rich forests with Picea abies“ is included into Arctostaphylos-alvar, Calamagrostis-alvar, Aegopodium, Hepatica, Dryopteris and Filipendula site type in Estonia. Bachelor`s thesis aim is to study which protected species occur in this habitat type and evaluate if this habitat is also protected in areas where ...