Shiga-toksiine tootva escherichia coli levimus suurulukite ning veiste rümpadel Eestis - Lindenberg, Kristiina (2015)
Loomad, kes elavad metsas, võivad olla inimestele ja koduloomadele kanduvate haiguste allikateks. Metsloomade populatsioonis võivad levida zoonootilised infektsioonid, seetõttu arendatatakse laboratoorseid meetodeid kontrollimaks haiguste ülekannet metsloomadelt inimestele ning kariloomadele. Käesolev töö on suunatud peamiselt zoonootilise patogeeni Shiga-toksiini tootva Escherichia coli uurimisele. Töö käigus uuriti eelpool nimetatud patogeeni levimust metsloomadel ning veistel. Proovide kogumisel ning laboratoorsete analüüside teostamisel lähtuti kehtivatest standarditest. Kokku analüüsiti 60 suurulukite rümbaproovi, sealhulgas 30 põdra (Alces alces), 25 metssea (Sus scrofa), 3 karu (Ursus arctos), 2 metskitse (Capreolus capreolus). Täiendavalt suurulukitele koguti proovid ka 99 veise (Bos taurus) rümbalt. Tulemustest saab järeldada, et Eestis elavad suurulukid ning veised on potentsiaalsed Shiga-toksiini tootva Escherichia coli kandjad inimeseni. Animals that live in the wild can be as reservoirs of diseases transmissible to humans and domestic animals. Wild animal population can spread a zoonotic infection, and this is a reason why methods of laboratory analysis are continuously developed to be able to control the disease transmission from wildlife to humans or from wildlife to farmed animal species. This study focuses on prevalence of Shiga toxin-producing Escherichia coli on large game and cattle carcasses. Additionally, Campylobacter spp. and Salmonella spp. prevalence on large game carcasses were studied. The samples were collected and analysed according to a methods described in valid standards. In total 60 carcass samples from hunted large game animals were collected, that included 30 elk (Alces alces), 25 wildboar (Sus scrofa), 3 bear (Ursus arctos) and 2 roe deer (Capreolus capreolus), and additionally 99 cattle carcass (Bos taurus) samples were gathered and anlysed. Present study concluded that the populations of wild boars, elks and domestic cattle in Estonia are carriers of Shiga toxin-producing ...