Puistu koosseisu ja lamapuidu mahu hindamine Lõuna-Eesti rohunditerikastes kuusikutes - Tõnne, Hanno (2015)
Käesolev bakalaureusetöö eesmärgiks on hinnata puistu koosseisu neljateistkümnel proovitükil, mis on EELIS-e andmetel hinnatud Natura 2000 elupaigatüübiks "Hariliku kuusega Picea abies rohunditerikkad Fennoskandia metsad“. Proovitükid asusid Lõuna-Eestis ning andmeid on analüüsitud MS Exceli keskkonnas. Hinnatud on erinevate kasvukohatüüpide surnud puude ja lamapuidu mahtu ning puistu koosseisu. Lamapuidu ja elusate puude mahu sõltuvuse hindamiseks on kasutatud (Hii-ruut) χ2 testi. Tulemustest selgus, et angervaksa kasvukohatüübis esines kõige rohkem surnuid puid. Märkimisväärselt ei jäänud maha ka uuritavad naadi ja jänesekapsa kasvukohatüüp. Sõltumatuse χ 2 testi tulemuste ja jooniste põhjal saab järeldada, et surnud ja elusate puude mahud on omavahel tugevas sõltuvuses. Proovitükkidel esines kõige rohkem elusate ja surnud puude osakaalus kuuske. Lisaks olid ohtralt esindatud veel kask ja haab. Ülejäänud puuliikide varieeruvus oli proovitükkidel suur, kuid nende mahud ei olnud nii märkimisväärsed kui eelpoolmainitud liikidel. Metsade ökoloogilise taastamise üheks tööprotsessiks on lamapuidu, surnud puidu ja tüügaste tekitamine ühevanuselisse puistusse. Seetõttu ongi oluline teada, kui palju surnud- ja lamapuitu on meie looduslikes metsades. Antud töö tulemusi saab tulevikus kasutada kasvukohatüüpide muutuste hindamiseks ning metsade taastamistööde kavandamisel. This Batchelor`s thesis aim is to evaluate mixture of tree species on fourteen sample plots that are presented as Natura 2000 habitat type “Fennoscandian herb-rich forest with Picea abies” in EELIS (Estonian Nature Information System) database. Sample plots were located in Southern-Estonia and data was analysed by using MS Excel. Assessment of different habitat type deadwood and down timber volume and mixture of tree species was made. The dependence of living trees to down timber was made by χ 2 (Hii-square) test. Results showed that the highest volume of dead wood occurred in Filipendula site type. The Aegopodium and Oxalis sites had also high volume ...