Euroopa angerja (Anguilla anguilla) keemiline märgistamine - Mäe, Aile (2015)
Euroopa angerja (Anguilla anguilla) arvukus on viimastel aastakümnenditel märkimisväärselt langenud. Üheks varude täpsemaks hindamise meetodiks on asustatavate angerjate keemiline märgistamine. Samuti saab märgistamise tulemusel täpselt hinnata angerjate kasvukiirust ja rännet. Täpne varude hindamine soodustab täpsemate püügikvootide määramist ning angerjavarude jätkusuutlikku majandamist. Käesoleva töö eesmärgiks oli määrata kindlaks sobiv keemilise märgistamise meetod ning uurida, kas alisariinimärgis jääb paremini peale klaasangerjatele või ettekasvatatud angerjatele. Samuti uuriti, kas samades märgistamistingimustes jääb SrCl₂ märgis peale kõigile kaladele sarnase tugevusega. 2014. aasta kevadel ja suvel mass-märgistatud angerjatelt koguti analüüsimiseks otoliidid, mis lihviti ning seejärel analüüsiti valgusmikroskoobis ja mass-spektromeetris. Alisariinimärgis jäi paremini peale ettekasvatatud angerjatele ja selle tuvastamine on küllaltki lihtne. Samas on vajalikud põhjalikumad analüüsid ning metoodika täiustamine. SrCl₂ märgis jäi peale 100% kaladest, kuid märgise tuvastamine nõuab keerulisemaid analüüsi meetodeid. SrCl₂ märgise talletumise tugevuses oli isendite vahelisi erinevusi, mis võivad olla põhjustatud kalade individuaalsetest omadustest. 7-8 aasta pärast püükidesse jõudvate keemiliselt märgistatud angerjate analüüs annab täpsemat informatsioon Eesti järvede angerjavarudest ja võimaldab uurida angerja kasvu, rändeid ning muid populatsiooni iseloomustavaid näitajaid. The population of the European eel (Anguilla anguilla) has dropped significantly in the last decades. One of the most accurate methods for precise reserve assessment is the chemical marking of eels to be stocked. Marking also allows for accurate assessment of eel growth speed and migration. Such accurate reserve evaluation helps to assign more precise catch quotas and the sustainable management of eel reserves. The goal of this paper was to determine the suitable chemical marking method and to investigate whether the alizarin mark is ...