Kinguneq Ciunerkiurluku: Nunalget Elakengaliuryarait, Ayagyuat Ilagauciat, Paitait-llu Kuinerrami Alaska-mi - Hillerdal, Charlotta; Watterson, Alice; Williams, M. Akiqaralria; Alaskuk Strunk, Lonny; Nalikutaar Cleveland, Jacqueline (Études Inuit Studies, 2022)
Kuinerrarmiut kinguvrita ayagniuskiit Tegganrita-llu cingumakiit Nunallermek Elakengaliuryaranek Caliarat [Nunalleq Archaeology Project] Yup’igni Alaska-rmiuni ayuqaitellruuq ayagniatni 2009-aami. Tuakenirnek nakmiin nunameggni caliamegteggun qulen allrakut cipluki elakengaliuryararluteng elakengengnaqellrianek, elakenganek yuvrilrianek, kangingnaurvigteggun qelkilrianek, 2018-aarnirnek-llu nunameggni elakengellmeng tamalkuita qellekviatnek.Elakengaliurtet Nutemllaat-llu Kinguvrita caliaritnek qanemcini Tegganret kinguvarturtet-llu arcaqaketuit. Tau͡gaam tamakut calillgutkuciat man’a engelkarrluku arcaqaqapigcaaqengraan Nunallermek caliaratnun, makuni eneqakaput ayagyuat anglillret Caliarat maliggluku, maa-i-llu elakengat tapeqluki paitaqsagutellruluki. Makuni igani qalarutkaput Nunallermek Elakengaliuryaranek Caliarata agtuumaciat nunalget paitaitnun, mumiggluku-llu nunalget ilagautellermegteggun elakengaliuryaranun agtuumaciat, atunem-llu yugnun paivtellerkiullrat. Qulen allrakut cipluki iluatni murilkelput umyuangcautekenqegcaarluki, qaillun-llu tamakucit nunalgutkellriit-llu calillguteksarait kinguvqaarni elluarcaryugngaciatnek. Initié par la communauté des descendants de Quinhagak et approuvé par les Aînés du village, le Projet Archéologique de Nunalleq était unique pour l’Alaska Yup’ik lorsqu’il a débuté en 2009. Depuis lors, ce projet communautaire intégré a fourni au village plus d’une décennie de présence archéologique sous la forme de fouilles, du traitement des découvertes, de travaux de conservation en laboratoire et, depuis 2018, un dépôt local abritant l’ensemble de la collection archéologique.Les récits de collaborations entre archéologues et communautés autochtones se concentrent souvent sur les Aînés et les détenteurs culturels. Cependant, bien que ces collaborateurs soient et continuent d’être inestimables pour le projet Nunalleq, nous tenons ici à remercier la génération de jeunes adultes qui ont grandi avec le projet et pour qui les découvertes archéologiques et les artefacts font désormais ...