Az Északi sarkvidék és Grönland olvadásának hatásai a mérsékelt övi cirkulációra - Bokros Kinga (2022)
INST: L_200 A diplomamunkám célja azt vizsgálni, miként hat a sarkköri olvadás, az Északi-sarkkör hó- és jégborítottsága Európa cirkulációs viszonyaira télen, azon belül is a blokkoló anticiklonok keletkezésére és a bombaciklonokra, azok élettartamára, gyakoriságára, pályájukra. A vizsgálataim elsősorban a múltra vonatkoznak, az 1979-2020-ig tartó időszakra, s az ERA5 reanalízis adatbázis információit felhasználva végeztem az elemzéseket.