Inteligencija djece u svaremenoj metodici nastave i digitalizacija nastavnog procesa - Aleksić, Dragana (Brčko Distrikt : Evropski univerzitet, 2023)
Različita dešavanja i okolnosti su u proteklom periodu doveli do naglih promjena u učenju i obrazovanju. Savremeno obrazovanje mnogo govori o digitalizaciji nastave i samog njenog procesa. Veoma je važno istaći da su i djeca na neki način postala digitalizovana u smislu da napredne tehnike često koriste u negativne svrhe. Ovaj rad najviše govori o inteligenciji djece koja se trenutno ne razvija na bas adekvatan način. Digitalni učenici nam svakako pomažu u radu i nastavi, ali se moraju i trebaju ispravno i adekvatno upotrebljavati. Digitalizaciji treba pristupiti vrlo oprezno. Opšte poznato je da vještačka inteligencija omogućava računarima da koriste ogromnu količinu podataka i informacija kako bi samo donijeli odluku ili uradili nešto umjesto čovjeka kao lica. Postavlja se pitanje treba li čovječanstvu takav vid života, rada i funkcionisanja. Takođe se postavlja pitanje za šta će nam onda služiti ljudi/čovjek? Isti slučaj je i sa učenicima. Ako postoje računari koji sve sami rješavaju, kako će onda učenici razvijati svoje sposobnosti i inteligenciju. Učenici moraju i trebaju biti sposobni da sami razmišljaju, izvode zaključke, te primjenjuju naučeno, naravno uz pomog tehnologija, kada se za to ukaže potreba. U ovom radu ćemo nastojati prikazati nekoliko smjernica kako učiti u današnje vrijeme naprednih tehnologija, te kako razvijati prirodnu inteligenciju, što ujedno i predstavlja problem ovog rada. Cilj našeg istraživanja se da se ukaže na problem prevelike digitalizacije nastavnog procesa i mogućih posljedica, na koji način to sve utiče na učenike i njihove sposobnosti. Various events and circumstances in the past period have led to sudden changes in learning and education. Modern education talks a lot about the digitization of teaching and its process itself. It is very important to point out that children have also become digitized in a way, in the sense that they often use advanced techniques for negative purposes. This paper mostly talks about children's intelligence, which is currently not developing ...