Strategisen kulttuurin vaikutus Venäjän arktisten intressien turvaamisessa - Jämsén, Jussi (2011)
Luonnonvarojen vähetessä kiinnostus arktisen alueen luonnonvaroja kohtaan on lisääntynyt. Ilmaston lämpeneminen saattaa helpottaa uusien esiintymien hyödyntämistä. Koillisväylän käyttö kauppamerenkulun lisääntyviin tarpeisiin lisääntynee. Alueella vallitsee kansainvälinen kilpailuasetelma. Venäjän ratkaisuilla on merkittävä vaikutus arktisen alueen tulevaisuudelle. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää Venäjän strategisen kulttuurin vaikutus Venäjän arktisen alueen ratkaisuihin. Strateginen kulttuuri on näkökulma, joka kiinnittää huomiota kulttuuritekijöihin poliittisen ja sotilasstrategisen tason välisissä suhteissa ja ilmiöissä. Tutkimusongelma ja alaongelmat ovat: • Miten strateginen kulttuuri ohjaa venäläistä päätöksentekoa arktisella alueella? o Millainen on venäläinen strateginen kulttuuri? o Miten strateginen kulttuuri ilmenee arktiseen alueeseen liittyvissä turvallisuuspoliittisissa linjauksissa? Tutkimuksessa muodostettiin teoreettinen viitekehys, muodostettiin hermeneuttisella menetelmällä malli venäläisestä strategisesta kulttuurista, kuvattiin Venäjän strategiaan arktisella alueella vaikuttavat olosuhteet ja analysoitiin Venäjän tärkeimpiä strategiaasiakirjoja teorialähtöisen sisällönanalyysin menetelmällä. Venäjän strategisen kulttuurin keskiö on ulkoinen uhka, jota ympäröivät tärkeimmät teemat, teemojen keskeiset tekijät ja teemoja määrittelevät piirteet ovat: • Geopoliittinen asema keskeisenä tekijänään tilan hallinta Piirteet: suurvalta-asema, Euraasian sydänmaa, moninapainen maailma ja ydinase • Vallan jatkumo keskeisenä tekijänään luonnonvarat Piirteet: suojelijapresidentti ja petrolistinen politiikka. • Historia ja kunnia keskeisenä tekijänään sankarillinen kansa Piirteet: patriotismi, kollektiivinen intressikäsitys ja voimankäytön oikeutus. • Venäjän yhtenäisyys ja koskemattomuus keskeisenä tekijänään keskusvallan kontrolli Piirteet: sisäinen yhtenäisyys ja voimankäytön oikeutus Tutkimuksen johtopäätösten mukaan Venäjän arktisten intressien turvaamisella voidaan vastata ...