Teknikens betydelse i affärsutveckling, Case Nordisk Fotboll - Zitting, Christopher (2024)
Fotboll anses idag vara den ”kungliga grenen” inom idrotten, med flest utövare globalt. Enligt Hansson (2014) fanns det år 2014 hela 265 miljoner fotbollsspelare världen över. I Finland finns det enligt YLE (2023) totalt 150 000 registrerade fotbollsspelare. Motsvarande siffror för de andra nordiska länderna är: Norge (400 000), Danmark (330 000), Sverige (325 000), Island (20 000) och Färöarna (5 700) enligt Statista (2023). Fotboll har utvecklats från en fritidssysselsättning till en storindustri där många idag livnär sig. Under de senaste årtiondena har storklubbarnas intäkter ökat genom nationella och internationella framgångar. Szymanski & Kuypers (1999) pekar på att höga intäkter och sportslig framgång är sammanlänkade inom internationell fotboll. Hansson (2014) stöder detta och visar att det finns en koppling mellan sportslig framgång och klubbarnas ekonomi. Avhandlingen behandlar tidigare litteratur om ämnet och inkluderar en kvalitativ studie med delvis strukturerade intervjuer, där fem informanter har intervjuats. Materialet har analyserats tematiskt och kopplingar mellan litteratur och insamlat data har identifierats. Slutsatserna visar att användningen av off-field-analys hjälper i beslutsfattande och ökar transparensen i beslutsprocessen, vilket leder till att klubbar vågar fatta större ekonomiska beslut. Förmågan att tolka data korrekt hjälper fotbollsklubbar att utveckla sin affärsverksamhet och förbättra relationen till supportrarna. Trots fördelarna löser dataanalys inte alla problem. Dataanalysverktyg tar inte hänsyn till den mänskliga aspekten och kan vara ekonomiskt betungande för mindre klubbar. Avhandlingen kan vara särskilt användbar för finländska och nordiska fotbollsklubbar som strävar efter att använda teknik för att optimera sina begränsade resurser och maximera sin framgång både på och utanför spelplanen, men som är osäkra på om dataanalys är det mest lämpliga alternativet. Den ger också en bättre förståelse av för- och nackdelarna med off-field-analys inom beslutsfattande och ...