Valtatien 4 parantaminen välillä Äänekoski–Pihtipudas : Toimenpide- ja aluevaraussuunnitelma - Soisalo, Antti; Ekholm, Anne; Soosalu, Laura; Lehto, Kari; Lindroos, Nina (Keski-Suomen ELY-keskus, 2021)
Valtatie 4 Helsingistä Lahden, Jyväskylän, Oulun ja Rovaniemen kautta Utsjoelle on yksi Suomen tärkeimmistä pääväylistä ja tärkein etelä-pohjoissuuntainen tieyhteys. Tieyhteys kuuluu Eurooppa-teiden verkkoon (E75) ja on osa yleiseurooppalaista TEN-T liikenneverkon ydinverkkoa. Valtatie 4 kuuluu välillä Helsinki–Inari maanteiden pääväyliin, josta osuus Helsinki–Keminmaa palvelutasoluokkaan I. Toimenpide- ja aluevaraussuunnitelmassa on määritetty valtatien 4 parantamisen linjausmuutokset, uusien eritasoliittymien sijainnit sekä koko suunnitteluosuudelle toteutettavan maantietasoisen rinnakkaistieyhteyden alustavat linjaukset. Työssä on myös tarkasteltu alustavasti jalankulun ja pyöräilyn yhteystarpeet ja eläinalikulkujen sijainnit suunnitteluosuudella. Suunnitteluratkaisujen keskeiset vaikutukset on arvioi¬tu sekä tutkittu mahdollisuudet ratkaisujen vaiheittain toteutukselle. Aluevaraussuunnitelman tarkkuudella suunnitellun Pihtiputaan taajaman kohdalla suunnitteluratkaisujen pohjalta on esitetty tarvittavat liikennealuevaraukset kunnan osayleiskaavatyötä varten. Valtatie 4 välillä Äänekoski–maakuntaraja parannetaan pääasiassa nykyisessä linjauksessa jatkuvaksi keskikaiteelliseksi ohituskaista¬tieksi, jonka 2+1-osuuksilla poikkileikkaus on 15,75 metriä ja 1+1 osuuksilla 12,5 metriä. Keskikaide toteutetaan teräskaiteena. Osuuden mitoitusnopeus on 100 km/h. Suunnitteluosuuden liittymäjärjestelyt on toteutettu eritasoliittymin, joista välille Äänekoski–Viitasaari sijoittuu Liimattalan ETL, Konginkankaan ETL, Lintulahden ETL, Kalaniemen ETL ja Niinilahden ETL, välille Viitasaari–Pihtipudas Viitajärven ETL ja Löytänen ETL, Pihtiputaan taajaman kohdalle Rupon ETL, Putaanportin ETL ja Arvolan ETL sekä välille Pihtipudas–maakuntaraja Elämä¬järven ETL. Koko osuudelle suunnitellun yhtenäisen maantietasoisen rinnakkaistieyhteyden poikkileikkaus uusilla osuuksilla on 8/7 metriä ja mitoitusnopeus 50-80 km/h. Toimenpide- ja aluevaraussuunnitelma toimii valtatien 4 välin Äänekoski–maakuntaraja jatkosuunnittelun lähtökohtana ja ...