Kiinan merellisen läsnäolon kehitysnäkymät arktisella alueella - Hirvonen, Konsta (2022)
Kiina on nouseva suurvalta, jonka globaalin merkityksen kasvu näyttää jatkuvan myös tulevaisuudessa. Tämä tulee väistämättä näkymään entistä selkeämmin myös Suomen turvallisuusympäristössä. Kiinan kasvanut toiminta arktisella alueella on ollut mielenkiinnon kohteena jo pitkään. Kiina on suorittanut lukuisia tutkimusmatkoja jäänmurtajillaan, osallistunut infrastruktuurihankkeisiin sekä julkaissut ensimmäisen arktisen alueen strategiapaperinsa. Kiinan toiminta arktisella alueella on myös herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa turvallisuuspoliittisesta ja sotilaallisesta näkökulmasta. Sotilaallisesta näkökulmasta tarkasteltaessa Kiinan arktiset intressit liittyvät vahvasti Pohjoisen jäämereen, minkä takia tämä tutkimus painottuu merisotilaallisiin kysymyksiin ja kehityssuuntiin arktisella alueella. Tutkielma on suoritettu laadullisena tutkimuksena, jonka lähdeaineisto koostuu kirjallisista lähteistä. Kirjalliset lähteet ovat monipuolisia sisältäen akateemista tutkimuskirjallisuutta, tiedustelukatsauksia, virallisia asiakirjoja sekä tiedotteita. Tutkimusmenetelmänä toimii tulevaisuudentutkimus, tarkemmin sanottuna skenaarioiden rakentaminen. Tutkimustyön tulokset on esitelty neljänä vuoteen 2040 sijoittuvana skenaariona. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu kahdesta osasta. Suurvaltasuhteiden teoreettinen viitekehys pohjautuu John J. Mearsheimerin offensiiviseen uusrealismiin. Merisodallinen viitekehys puolestaan muodostuu Sir Julian Stafford Corbettin meristrategian periaatteista. Teorioiden vaikutus tulevaisuuden skenaarioiden muodostumiseen on merkittävä. Arktisen alueen merkitys korostuu tulevaisuudessa ilmaston lämpenemisen myötä. Kiinan keskeiset intressit liittyvät alueen meriyhteyksiin, joista sen kannalta kriittisimmät ovat Koillisväylä ja Transarktinen väylä. Arktisen alueen geopoliittinen merkitys on merkittävässä kasvussa, ja suurin osa sen rannikkovaltioista on alkanut kehitellä sotilaallisia suorituskykyjään alueelle. Kiinan merisotilaalliset tavoitteet arktisella alueella tulevat koostumaan ...