Migrationen och det framtida Norden : 8:e Nordiska migrationsforskarseminariet Hanaholmen, Esbo 1990 : slutrapport - Söderling, Ismo; Korkiasaari, Jouni (Siirtolaisuusinstituutti, 1991)
”Migrationen och det framtida Norden” var temat för det seminarium som Migrationsinstitutet och Finlands arbetsministerium arrangerade på Hanaholmen 2.–4.10.1990 med ekonomiskt stöd av Nordiska Ministerrådet. Det främsta syftet med detta nordiska migrationsseminarium, det åttonde i ordningen, var att se mot framtiden; i Norden riktas ju blickarna alltmer mot integrationens Europa. Seminariet räknade 24 deltagare från Finland, 17 från Sverige, 10 från Norge och 9 från Danmark, inalles 60 branchexperter. Seminarieföredragen och arbetsgrupperna följde tre huvudteman: 1. Invandrare på den nordiska arbetsmarknaden, 2. Migrationen och invandrarpolitikens framtid, 3. Migrationen och etniciteten – utmaningar för framtiden. Seminariet var synnerligen produktivt, vilket illustreras bl.a. av denna publikations nivå och omfång. Målet var att varje deltagare skulle hålla ett anförande från sitt eget forskningområde. Till seminariets lyckade genomförande bidrog också det faktum, att deltagarna representerade olika vetenskapliga områden och nivåer, vilket tillförde diskussionerna livlig växelverkan. Särskilt diskuterades flyktingrörelsen och migrations trycket från Östeuropa mot väst. Förord Innehållsförteckning Statsmaktens hälsning / arbetsminister Matti Puhakka Invandrare på den nordiska arbetsmarknaden De nordiska rummen i det europeiska huset / Paavo Lipponen Den nordiska arbetsmarknaden och europaintegrationen / Per Lundborg Befolkningsvandringer mellem Norden og EF / Niels Ploug Europeisk integrasjon og innvandring fra "tredje-land" / Grete Brochmann Reflektioner kring bristen på forskning om invandrarakademiker i Sverige / Hilde Smith Arbeidet og finske kvinner i Nord-Norge / Marjatta Norman Invandrare på den finländska arbetsmarknaden / Magdalena Jaakkola Utbildning före arbete i Sverige / Elsie C. Franzen Kompetensvärderingar i praktiken / Andreas Boukas European Integration and (Labour Force) Migration / Altti Majava Migration, its Determinants and Integration / Peter A. Fischer Migrationen och ...