Vastavirtaan ja valtavirtaan : avauksia kyläkoulukeskusteluun : tapaustutkimuksena kyläkoulun muuttuva rooli muuttuvassa kuntakentässä : esimerkkeinä monikulttuurinen kyläkoulu, uusi kyläkoulurakennus ja kyläkoulukeskustelun muutos - Tantarimäki, Sami; Komulainen, Sirkka; Rantanen, Manu; Heikkilä, Elli (Siirtolaisuusinstituutti, 2014)
Myönteinen näkökulma on harvinainen valopilkku suomalaisessa perin mustavalkoisessa kyläkoulu- ja kouluverkkokeskustelussa. Juuri tämä teki asiasta mielenkiintoisen ja tutkimisen arvoisen. Vastavirtaan ja valtavirtaan -julkaisu on Kyläkoulun muuttuva rooli muuttuvassa kuntakentässä -tutkimuksen loppuraportti. Tässä julkaisussa kyläkoulukeskustelun, monikulttuurisuuden, uuden kyläkoulurakennuksen, uuden palvelukonseptin ja kylä-käsitteen kautta avataan sitä, mitkä tekijät tänä päivänä voivat vaikuttaa kyläkoulun roolin muutokseen ja mitä muutos käytännössä voi tarkoittaa eri osapuolille. Kyläkoulua laajemmin kyse on siitä, miten kohdekoulujen näköinen todellisuus vastaa tavoitteita, joita kunnat ja valtakunnan tason maaseudun kehittäminen ovat itselleen asettaneet. Koulumaailmaa yhdistävien teemojen myötä kyläkoulukeskustelu valtavirtaistuu. Vastavirtaan keskustelu taas kulkee ennen kaikkea suhteessa itseensä: puheenaiheena kun voi olla muukin kuin lakkautus tai oman kyläkoulun puolustaminen. Esipuhe 1. Johdanto: Myönteinen kyläkoulukeskustelu on tutkimisen arvoinen asia / Sami Tantarimäki 2. Väestönkehitys ja muuttoliike Suomessa / Elli Heikkilä 3. Kyläkoulukeskustelun muuttuva sisältö – Kohdekuntien sivistysjohdon näkemyksiä ja kansainvälisiä ja kotimaisia havaintoja / Sami Tantarimäki 4. Monikulttuurisuutta kyläkouluissa – katsaus kahteen maaseutukuntaan Pirkanmaalla / Sirkka Komulainen 5. Koulurakennus ei ole vain koulun rakennus – Kyläkoulun toiminnan uudistaminen haastaa uuteen yhteistyöhön / Manu Rantanen 6. Yhteenvetoa muutosten myönteisyydestä / Sami Tantarimäki, Sirkka Komulainen, Manu Rantanen ja Elli Heikkilä Johtopäätöksiä ja avauksia jatkokeskusteluun / Sami Tantarimäki Liite 1. Kohdekuntien avainluvut.