Muuttoliikesymposium 1985 : hotelli Rantasipi Turku, 18.–20.11.1985 : esitelmät, työryhmäalustukset ja -raportit - Koivukangas, Olavi; Narjus, Raimo; Söderling, Ismo (Siirtolaisuusinstituutti, 1986)
Siirtolaisuusinstituutti järjesti Muuttoliikesymposiumin Turussa 18.–20.11.1985. Tilaisuuteen osallistui 138 tutkijaa, suunnittelijaa ja yhteiskunnallista päätöksentekijää. Kansainvälistä näkökulmaa symposiumiin toivat OECD:n edustaja ja aluesuunnittelun asiantuntija Tukholman Teknillisestä korkeakoulusta. Kolme päivää kestäneen symposiumin ohjelma koostui esitelmistä, kommenttipuheenvuoroista ja ryhmätyöskentelystä. Työtahti oli tiivis ja sanankäyttö välillä värikästäkin. Tässä julkaisussa ovat symposiumin alustukset, kommenttipuheenvuorot ja työryhmäraportit. E.G . Ravensteinin ”siirtolaisuuden lakien” ilmestymisen 100-vuotismuistoksi symposiumiin liittyi erillinen Ravenstein-sessio. Muuttoliikesymposium 1985 oli järjestyksessä kolmas. Viiden vuoden välein pidetyt symposiumit ja niistä tehdyt julkaisut antavat hyvän kokonaiskuvan maamme muuttoliikkeiden kehityksestä. 1. Symposiumin avaus / rakennusneuvos Raimo Narjus 2. Valtiovallan tervehdys / maa- ja metsätalousministeri Toivo Yläjärvi 3. Muuttoliikkeen muutosilmiöt 3.1 Yhteiskunnan tulevat kehityssuunnat ja niiden vaikutukset työvoiman liikkeisiin: Kansainvälinen näkökulma / administrator J. J. Aveling, OECD 3.2. Työvoiman liikkuvuuden alueelliset lähtökohdat tietoyhteiskunnassa – eräitä ruotsalaisiin kokemuksiin perustuvia havaintoja / Dr. Sten Axelsson ja prof. Folke Snickars 3.3. Kommentti / apul.prof. Tom Sandlund 3.4. Vuosina 1981–85 Suomessa tapahtuneet muuttoliikeilmiöt ja tutkimustilanne/ johtaja Olavi Koivukangas 3.5. Yhteiskunnan muutokset ja tulevaisuuden haasteet muuttoliikkeelle / apuj.prof. Olli Kultalahti 4. Väestökehitys ja muuttoliike 4.1. Ikärakenteen muutosten vaikutukset muuttoliikkeeseen / prof. Tapani Valkonen 4.2. Kommentar / pol.lic. Fjalar Finnäs 4.3. Väestökehitys ja muuttoliike: Työryhmäalustus / toimistopäällikkö Mauri Nieminen 4.4. Työryhmäraportti 5. Tiedon kasvun ja arvostusten muutosten vaikutukset muuttoliikkeeseen 5.1. Muuttoliike ja arvot / prof. Paavo Seppänen 5.2. Kommentti / kirjailija Heikki Turunen 5.3. ...