Suomen siirtolaisuuden ja maassamuuton bibliografia = A Bibliography on Finnish Emigration and Internal Migration - Koivukangas, Olavi; Toivonen, Simo (Siirtolaisuusinstituutti, 1978)
Siirtolaisuusinstituutti on perustamisestaan lähtien v. 1974 kerännyt siirtolaisuuteen ja maassamuuttoon liittyvää bibliografista tietoa. Dokumentoinnin tarkoituksena on ollut suomalaisen siirtolaisuuden ja maan sisäisen muuttoliiketutkimuksen julkaisuluettelon kokoaminen tutkijoiden ja aihealasta kiinnostuneiden käyttöön. Tämä katsaus sekä Suomessa että siirtolaisten määränpäämaissa olevaan alkuperäiseen tutkimus- ja tilastoaineistoon ei ole tarkoitettu tyhjentäväksi luetteloksi vaan pikemminkin tutkimukseen johdattelevaksi esitykseksi. Yleisesti ottaen siirtolaistutkijan työtä vaikeuttaa pikemminkin lähdeaineiston runsaus kuin sen puute. Erityisesti yksilötasolla löytyy monipuolista aineistoa hyvinkin runsaasti. Julkaisun alussa luodaan katsaus tärkeimpiin siirtolaisuustutkimuslähteisiin sekä esitellään bibliografioita ja siirtolaisuutta käsitteleviä yleisesityksiä. Muun osan muodostavat Suomen siirtolaisuutta ja muuttoliikettä käsittelevät tutkimukset, opinnäytteet, artikkelit, juhlajulkaisut, vuosikirjat, toimintakertomukset, elämäkerrat, muistelmat, matkakuvaukset jne. Tämä bibliografia sisältää sanomalehti- ja aikakausilehtiartikkeleita sekä esitelmiä tms. kirjoitelmia sikäli kuin ne on katsottu uusille tutkimussuunnille uraa aukoviksi ja harvinaisia aiheita käsitteleviksi täydennyksiksi tai ne on julkaistu edustavien tutkijain yhteisissä esityksissä, joissa ne muodostavat asiaan liittyvän kokonaisuuden. Käytön helpottamiseksi olemme loppuun koonneet tekijähakemiston. Lyhenteet / Abbreviations 1. Siirtolaisuustutkimuslähteet / Sources of migration history research 2. Bibliografiat ja lähdejulkaisut / Bibliographies and source works 3. Yleisesitykset / General works 4. Siirtolaisuuden lähtöalueet / Emigration areas 5. Siirtolaisuus Ruotsiin / Emigration to Sweden 6. Siirtolaisuus muihin Pohjoismaihin / Emigration to the other Nordic countries 7. Siirtolaisuus Venäjälle – Neuvostoliittoon / Emigration to Russia – USSR 8. Siirtolaisuus Yhdysvaltoihin / Emigration to the United States 9. Siirtolaisuus Kanadaan / Emigration to Canada 10. Siirtolaisuus Keski- ja Etelä-Amerikkaan / Emigration· to Latin America 11. Siirtolaisuus Afrikkaan / Emigration to Africa 12. Siirtolaisuus Australiaan ja Uuteen Seelantiin / Emigration to Australia and New Zealand 13. Paluusiirtolaisuus / Repatriated emigrants 14. Ulkomaalaiset Suomessa / Foreign-born residents in Finland 15. Karjalan siirtoväki / The evacuees from ceded Karelian territory 16. Maan sisäinen muuttoliike / Internal migration 17. Tekeillä olevat siirtolaisuustutkimukset / Studies in progress Tekijähakemisto / List of authors.