Ingermanländarnas rätt att ihågkommas : ’för att ingen av dem skall glömmas’ - Martikainen, Tyyne (Siirtolaisuusinstituutti, 2018)
Som en följd av Stalins hårda förföljelser blev finskingermanländarna tvungna att lämna sin hembygd i närheten av nuvarande Sankt Petersburg. För sin bok har Tyyne Martikainen intervjuat tiotals finskingermanländare, och återger här deras erfarenheter och minnen. De intervjuade har nåtts i Sibirien, Karelen, Estland, Finland och Sverige. Offren för förföljelserna och deras ättlingar berättar om vad som egentligen hände. De förföljda har rätt att ihågkommas och rätt att förvänta sig att bli hörda. Denna bok fungerar även som bakgrund för Inkerinsuomalaisten martyrologia (Finskingermanländarnas martyrologi), en förteckning över offer, sammanställd av Tyyne Martikainen och publicerad i digital version för Migrationsinstitutet år 2012. Tyyne Martikainen har egna erfarenheter och minnen av livet med krigets närvaro i sin hemby Kuosku. Byn förstördes tre gånger under krigen: i början av vinterkriget, under partisankriget och kriget i Lappland. Som politices magister och licentiat i vårdvetenskap gjorde Tyyne Martikainen sin huvudsakliga karriär vid Social- och hälsovårdsministeriet, inom planering och utbildning i hälsovårdsfrågor samt som sakkunnig i veteranvård och mänskliga rättigheter. Efter hennes pensionering grundades Fortsättningskrigets civilveteraners förening, en förening för de civila offren i partisankriget, på Martikainens initiativ i Kuoskunkylä i Savukoski år 1999. Hon fungerade i över tio år som föreningens ordförande. Utgivarens förord för den finska boken Förord för den svenska boken Förord och påpekanden 1. För att ingen av dem skall glömmas 2. De sociala katastrofernas tid 3. Levasjovos massgravar nära Leningrad 4. Ingermanlands historia 4.1 Nedtystad historia 4.2 De finska ingermanländarna, målet för förföljelserna 5. Vad hände övriga finnar? 5.1 Amerikafinnarna i Ryska Karelen 5.2 Stalins förföljelser och finnarna i Östkarelen 5.3 Stalins terror på finskt område under kriget 5.4 Den ryska högsta domstolens kungörelse 1989 6. Stalins femårsplaner – jordbrukets kollektivisering 6.1 Ingermanland ...