Uudenmaan ELY-keskuksen alueellinen hirvieläinvaaraselvitys 2019 - Soosalu, Laura; Udd, Antti; Lindroos, Nina; Pakarinen, Janne (Uudenmaan ELY-keskus, 2019)
Uudenmaan ELY-keskuksen Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntia koskevan hirvieläinvaaraselvityksen tavoitteena on ollut päivittää vuosina 2014 ja 2018 laadituissa selvityksissä esitetyt toimenpiteet hirvieläinonnettomuuksien vähentämiseksi. Päijät-Hämeen maakuntaan liitetään Valtioneuvoston v. 2016 tekemän päätöksen mukaan Iitin kunta, joten tässä työssä on määritelty toimenpiteitä myös Iitin kunnan alueelle. Toimenpiteiden kohdentamiseksi on tehty paikkatietoanalyysejä, joissa on hyödynnetty poliisin tietoon tulleita onnettomuuksia vuosilta 2014-2018 ja Suomen riistakeskuksen SRVA (suurriistavirka-apu-tehtävä) kirjauksia liikenneonnettomuuksien osalta. Hirvi- ja peurakantojen tiheyttä ja määrällistä kehitystä on arvioitu Suomen riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen aineistojen pohjalta. Lisäksi on selvitetty mm. olosuhteiden vaikutuksia onnettomuusriskeihin. Laadittujen analyysien pohjalta on tarkennettu nykyisiä hirvivaara-alueita, ja määritelty uudet ja poistettavat hirvivaara-alueet sekä uudet peuravaara-alueet. Tietoja on täydennetty Uudenmaan ELY-keskuksen alueen riistanhoitoyhdistyksille järjestetyn kyselyn tulosten perusteella. Työssä on määritelty uudet, tarpeelliset riista-aitakohteet ja ehdotus kahdeksaksi kiireellisimmin toteutettavaksi riista-aitakohteeksi. Lisäksi on esitetty muita hirvieläinonnettomuuksien riskejä vähentäviä toimenpiteitä, mm. tieympäristön raivauksiin, riistasiltojen rakentamiseen, nopeusrajoituksiin ja tiedotukseen liittyen. Tässä selvityksessä määriteltyjä uusia varoitusalueita on esitetty Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntiin yhteensä 452 kilometriä. Uusia riista-aitoja on esitetty yhteensä 183,5 kilometriä, joista kiireellisimmät kohteet yhteensä 39,5 kilometriä. Nykyisiä hirvivaroitusalueita poistettiin tai lyhennettiin 162 kilometriä ja peuravaroitusalueita poistettiin 15 km. Moottoriväylillä riista-aidan arvioidaan vähentävän eläinonnettomuuksia 40 % ja muilla väylillä 15 %. Työssä esitetyt muut toimenpiteet, esimerkiksi tiedotuksen lisääminen, ...