Inarijärven tilan kehittyminen vuosina 1960–2017 - Puro-Tahvanainen, Annukka; Aroviita, Jukka; Dubrovin, Tanja; Kämäräinen, Juha-Petri; Marttunen, Mika; Mykrä, Heikki; Niva, Teuvo; Riihimäki, Juha; Ylikörkkö, Jukka (Lapin ELY-keskus, 2019)
Osana Inarijärven säännöstelyn kehittämishanketta käynnistettiin vuonna 2018 työ, jonka tavoitteena on arvioida Inarijärven tilan kehittymistä mittareiden avulla nykyisen säännöstelykäytännön aikana vuosina 2000–2017 sekä pidemmällä vertailujaksolla aiemmin kehitetyllä mittaristolla. Lisäksi arvioidaan mittarien kehitystarvetta siten, että järven tilasta voidaan säännöllisesti tiedottaa kansalaisia ja päätöksentekijöitä havainnollisessa ja kiinnostavassa muodossa. Raportti tarjoaa kattavan yhteenvedon Inarijärven tilasta ja kehittymisestä viime vuosikymmeninä ja sen tuloksia voidaan hyödyntää monissa eri yhteyksissä. Tuloksia voidaan hyödyntää mm. säännöstelykäytännön ja kalaston hoidon kehittämisessä sekä matkailussa, opetuksessa ja yleisessä viestinnässä. Tarkastelu tukee myös vesienhoitotyötä, koska se auttaa ymmärtämään biologisiin laatutekijöihin vaikuttavia tekijöitä ja selittämään syitä järven tilan kehityssuunnille. Hanketta ovat rahoittaneet maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Lapin ELY-keskus. Julkaisun saavutettavuus on tarkistettu.