Venäjän arktisten tukikohtien uudelleenrakennus tarinana - Pietiläinen, Petteri (2018)
Tämän tutkimuksen kohteena ovat Venäjän arktiselle alueelle uudelleen rakentamien tukikohtien ympärille rakentuvat tarinat ja juonirakenteet. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimus pohjautuu relativistiseen ontologiaan ja konstruktivistiseen tieteenfilosofiaan. Näkökulma on luonteeltaan narratiivinen, eli maailma tulkitaan vähitellen rakentuvista tarinoista koostuvaksi. Tutkimuksen lähdeaineisto koostuu turvallisuuspolitiikan tutkijoiden ja toimittajien kansainväliselle yleisölle suunnatuista tutkimusaihetta käsittelevistä teksteistä. Tutkimuksen aineisto on laadittu ajanjaksolla, joka alkaa Venäjän arktisen strategian julkaisusta vuonna 2008 ja päättyy Nagurskojen tukikohdan valmistumiseen keväällä 2017. Tutkimuksen pääkysymys on: Minkälaisia tarinoita rakentuu arktiselle alueelle rakennettavien Venäjän tukikohtien ympärille? Täsmentäviä alakysymyksiä ovat: -Minkälaisia juonirakenteita ja teemoja tarinoissa on? -Mitkä ovat päätarinat? -Kuka tarinoita kertoo? -Kenelle tarinoita kerrotaan? Tarinoiden juonirakenteita ja teemoja analysoimalla rakentui kaksi päätarinaa. Nämä olen nimennyt kansallisen edun päätarinaksi ja kansainvälisen yhteistyön päätarinaksi. Kansallisen edun päätarinaan liittyvät teemat ovat tutkitulla ajanjaksolla yleisempiä kuin kansainvälisen yhteistyön teemat. Tarinoiden kertojia ovat Venäjän hallinto, sotilasjohdon ja suurliikemiehet sekä länsimaiden konservatiiviset ja poliittisesti keskellä olevat ryhmät. Tarinoiden kansainvälinen yleisö koostuu pääosin vaikutusvaltaisista kansainvälisten organisaatioiden ja tutkimuslaitosten poliitikoista, virkamiehistä ja tutkijoista. Tutkimuksen tuloksena löysin yksittäisen tekstin ylittävää jatkuvuutta ja vakiintuneita merkityksiä. Yksi vakiintunut merkitys Venäjän arktisille tukikohdille on se, että ne ovat sotilaskohteita. Tässä merkityksessä tukikohtien tarkoitus on Venäjän arktisen alueen sotilaallinen puolustaminen ja valvonta. Toinen vakiintunut merkitys Venäjän arktisille tukikohdille on yhdistetty sotilas- ja siviilikäyttö ...