Venäjän sotilaallinen varustelu arktisella alueella : tarkoitusperät ja kehitystrendit - Martikainen, Sampo (2018)
Tutkimuksessa selvitettiin Venäjän sotilaallisen varustelun tarkoitusperiä arktisella alueella. Tavoitteena oli kyetä selittämään: Miksi Venäjä on panostanut ja panostaa arktisen alueen sotilaalliseen varusteluun? Tutkimuksen analyysi koostuu kolmesta osasta, jossa ensimmäisessä kartoitetaan Venäjän intressejä sekä turvallisuusintressejä arktisella alueella. Toisessa osassa tarkastellaan havaittujen intressien todellisuutta talouden näkökulmasta sekä selvitetään Venäjän talouden nykytila ja sotilasmenojen kehitystrendi 2000-luvun alusta 2020-lu-vun loppuun. Viimeisessä osassa kuvataan Venäjän sotilaallisen varustelun kehitystrendi. Tutkimus toteutettiin laadullisen tutkimuksen periaattein. Tutkimuksessa toteutettiin teorialähtöinen sisällönanalyysi, jossa tutkimusasetelma perustellaan uusklassisen realismin lähtökohdista. Aineistona toimii kirjallinen aineisto, joka jakautui tutkimuksen analyysin mukaisesti kolmeen osaan. Ensimmäisen osan primäärilähteet koostuvat arktista aluetta koskevista julkisasiakirjoista, kuten Venäjän arktiset strategiat, Venäjän kansalliset turvallisuusstrategiat, Venäjän sotilasdoktriini ja meridoktriini. Toisen osan primäärilähteitä ovat rahoi-tusalan suurten toimijoiden, kuten International Monetary Fund ja The World Bank Group, sekä arvostettujen tutkimuslaitosten, kuten Stockholm International Peace Research Institute, julkaisut. Viimeisessä osassa primäärilähteitä ovat ruotsalaisen kokonaismaanpuolustuksen tutkimuskeskuksen ja Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaation tutkimukset sekä turvallisuusalan tunnustettujen toimijoiden, kuten IHS Markitin, julkaisut. Primäärilähteiden kautta muodostettiin lähtötilanne tutkimustavoitteiden täyttämiseksi, jonka jälkeen sekundäärilähteiden avulla pohdittiin lähtötilanteen paikkansapitävyyttä. Sekundäärilähteet muodostuivat tieteellisestä kirjallisuudesta sekä artikkeleista. Tutkimuksen perusteella Venäjän sotilaallinen varustelu arktisella alueella liittyy neljään kokonaisuuteen: 1) Arktisen alueen sotilasstrateginen merkitys, jonka ...