Vaikuta vesiin : Vesienhoidon keskeiset kysymykset ja työohjelma Tenon-Näätämöjoen-Paatsjoen vesienhoitoalueella 2022 - 2027 - Räinä (toim.), Pekka (Lapin ELY-keskus, 2018)
Vesienhoidon tavoitteena on laajan yhteistyön avulla säilyttää hyvä vesien tila sekä parantaa vesien tilaa siellä, missä se on päässyt heikentymään. Vesienhoidossa on meneillään toinen suunnittelukierros, jolloin suunnitelmia tarkistetaan ja vesienhoitosuunnitelmat vuoteen 2027 valmistellaan. Tenon-Näätämöjoen-Paatsjoen vesienhoitoalue on yhteinen Norjan kanssa ja suunnitelmat sovitetaan yhteen. Tämä asiakirja sisältää suunnittelun työohjelman ja vesienhoitoalueen keskeiset kysymykset. Asiakirjasta kuullaan 8.1.–9.7.2017. Suunnittelun avuksi palautetta toivotaan muun muassa suunnittelun toteutuksesta ja aikataulusta sekä vaikuttamismahdollisuuksista; ympäristöselostuksen laatimiseen ja sisältöön liittyvistä asioista; vesien tilaan liittyvistä keskeisistä ongelmista ja kehittämistarpeista; keinoista ja toimista, joilla vesien tilaa voidaan parantaa sekä rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksista. Tenon-Näätämöjoen-Paatsjoen vesienhoitoalueella vesienhoidon keskeiset teemat liittyvät jätevesihaittojen vähentämiseen, pohjavesien turvaamiseen; vesistökuormituksen hallintaan; vieraslajien ja kalatautien leviämisen ehkäisemiseen ja erin-omaisessa ja hyvässä tilassa olevien vesien tilan ylläpitämiseen sekä vesiympäristöjen tilan parantamiseen. Lisäksi toimenpiteiden toteutus tulee olla osana kaikkien sektoreiden vesiensuojelua. Lisätietoa vesienhoidosta verkko-osoitteessa: www.ymparisto.fi/vaikutavesiin.